Gada inflācija oktobrī Latvijā sasniegusi 21,8%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Patēriņa cenas šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2021. gada oktobri - palielinājās par 21,8%, pretstatā 22,2% pagājušajā mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī pieaudzis par 15%.

Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām 2022.gada oktobrī, salīdzinot ar 2022.gada septembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, apģērbam un apaviem, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 2,1%.

Būtiskākais cenu pieaugums bija svaigiem dārzeņiem (+23,3%). Cenu kāpums bija arī maizei (+2,4%), pienam (+4,1%), cukuram (+8,5%), sieram un biezpienam (+1,2%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+7,2%). Dārgāki bija konditorejas izstrādājumi (+1,2%), liellopu gaļa (+7,8%), svaigi augļi (+1,2%), konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+3,3%) un cūkgaļa (+1,1%). Akciju noslēgumu rezultātā sadārdzinājās augu eļļa (+3,1%), augļu un dārzeņu sulas (+2,5%). Cenas palielinājās tējai (+4,4%), miltiem un citiem graudaugiem (+1,1%), margarīnam (+5,2%), saldētām zivīm (+3,9%) un gaļas izstrādājumiem (+1%).

Vienlaikus akciju ietekmē būtiskākais cenu kritums grupā bija kafijai (-1%) un čipsiem (-6,6%). Lētākas bija arī žāvētas, kūpinātas vai sālītas zivis (-5%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,5%.

Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 0,7%, galvenokārt pieaugot cenām alum un noslēdzoties akcijām stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Savukārt akciju ietekmē cenas samazinājās vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 0,1%.

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā pieauga par 0,6%, ko turpināja ietekmēt ziemas sezonas apģērbu un apavu kolekciju nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas kāpa par 2,5%, savukārt apaviem samazinājās par 5,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 1,8%.

Statistikas pārvaldē norāda, ka no 1.oktobra valsts kompensē elektroenerģijas cenas kāpumu - visām mājsaimniecībām pirmajām 100 kilovatstundām (kWh) ik mēnesi tiek piemērota fiksēta maksa 0,16 eiro par kWh. Tādējādi mēneša laikā elektroenerģija kļuva lētāka par 28,9%, un visbūtiskāk ietekmēja cenu samazinājumu grupā. Papildus iepriekš pieņemtajiem atbalsta instrumentiem no 1.oktobra mājsaimniecībām, kuru mēneša patēriņš pārsniedz 221 kWh mēnesī, ir noteikts vienots dabasgāzes cenas slieksnis 0,1087 eiro par kWh. Tādējādi dabasgāze mēneša laikā kļuva lētāka vidēji par 0,2%. Lētāka kļuva arī mājokļa īres maksa (-2,6%).

Laika periodā no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim tiek sniegts valsts atbalsts, kompensējot daļu no siltumenerģijas sadārdzinājuma. Ņemot vērā atbalsta pasākumus, oktobrī siltumenerģija kļuva dārgāka vidēji par 16,5%, kas ir mazāks pieaugums, nekā tas būtu bijis bez valsts kompensācijas. Sadārdzinājās arī kanalizācijas pakalpojumi, ūdensapgāde, kā arī cietais kurināmais.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā kāpa par 1%. Sadārdzinājās zobārstniecības un ārstu speciālistu pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas oktobrī salīdzinājumā ar septembri palielinājās par 3%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 4,7%. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 5,6%, benzīns - par 3,9%, bet auto gāze - par 0,7%. Dārgākas bija rezerves daļas un piederumi personiskajiem transportlīdzekļiem, personisko transportlīdzekļu apkope un remonts. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 1,1%. Dārgāka kļuva barība lolojumdzīvniekiem, kultūras pakalpojumi, ziedi, atpūtas un sporta pakalpojumi, personālie datori un žurnāli. Lētāki bija kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais kāpums mēneša laikā bija uzturēšanās izmaksām veco ļaužu pansionātos, ēdināšanas pakalpojumiem, neelektriskiem virtuves piederumiem un priekšmetiem. Savukārt cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Vienlaikus lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022.gada oktobrī, salīdzinot ar 2021.gada oktobri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 29,5%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+36,6%), konditorejas izstrādājumiem (+27,2%), miltiem un citiem graudaugiem (+63,9%), makaronu izstrādājumiem (+35,4%), rīsiem (+41,7%).

Tāpat dārgāks bija siers un biezpiens (+37,2%), piena produkti (+34,3%), piens (+43,1%), jogurts (+24,2%), olas (+17,2%). Cenas kāpa mājputnu gaļai (+35,2%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+20,2%), cūkgaļai (+22,6%), gaļas izstrādājumiem (+21,5%) un liellopu gaļai (+40,6%).

Gada laikā cenas pieauga kafijai (+35,1%), svaigiem dārzeņiem (+24,3%), svaigiem augļiem (+22,8%), cukuram (+75,1%), sviestam (+43,1%), augu eļļai (+50,6%), šokolādei (+25,5%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+28,9%), saldējumam (+21,1%), mērcēm un garšvielu piedevām (+39,2%), augļu un dārzeņu sulām (+13,6%), atspirdzinošiem dzērieniem (+22,3%). Sadārdzinājās saldētas zivis (+39,3%), svaigas vai atdzesētas zivis (+29,5%), kartupeļi (+14,4%), ievārījums un medus (+17%), margarīns (+40,9%), sāls un garšvielas (+31,9%), saldumi (+21,7%), tūlītējai lietošanai gatavi ēdieni (+28,8%), olīveļļa (+21,6%), žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+18,1%), čipsi (+40%), tēja (+17,8%), žāvēti augļi un rieksti (+16,7%), minerālūdens (+13,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 5,6%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 6,1%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 4,8%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 46,9%. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai, cietajam kurināmajam, dabasgāzei un elektroenerģijai. Sadārdzinājās kanalizācijas pakalpojumi, ūdensapgāde, atkritumu savākšana, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 8,3%. Gada laikā dārgāki kļuva zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi, kā arī brilles un kontaktlēcas.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 20,1%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 32,1%. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 40,4%, benzīns - par 23,4%, bet auto gāze - par 12,5%. Cenu kāpums bija personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem, lietotām automašīnām, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, jaunām automašīnām, kā arī pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā kāpa par 8%. Gada laikā cenas pieauga barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, ziediem, kā arī laikrakstiem un žurnāliem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 18,2%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tostarp cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem - par 15,7%, ēdnīcu pakalpojumiem - par 18,3% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem - par 16,9%. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā palielinājās par 15,3%, ko visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija apģērbiem, mājokļa mēbelēm, telekomunikāciju pakalpojumiem, apaviem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, neelektriskiem virtuves piederumiem un priekšmetiem, pirmsskolas izglītībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu