VIDEO "Izlocīties no latviešu valodas eksāmena." Pieaug ārstu kukuļošanas gadījumu skaits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lucky Business/Shutterstock

Raidījums "Bez Tabu" ar vienas dienas starpību no divām savstarpēji nesaistītām medicīnas iestādēm saņēmuši vēstules no darbiniekiem, kuri ziņo par ārstu kukuļošanas gadījumiem.

Kādas medicīnas iestādes darbinieks raksta: "Mani satrauc situācija medicīnas iestādēs un valstī kopumā. Es strādāju medicīnas iestādē, un šobrīd pārāk bieži sastopos ar pilngadīgiem, krievvalodīgiem pacientiem, kuriem akūti ir nepieciešams atbrīvojums no valsts valodas eksāmena.

Šie pacienti steidzami un uzstājīgi vēlas "nopirkt" šo atbrīvojumu, piedāvājot kukuļus. Spilgtākais stāsts – vīrietis ar palielinātu prostatu vēlas iegūt atbrīvojumu no valsts valodas eksāmena… Mani satrauc, cik mūsu ārsti ir godprātīgi un kurš pārbaudīs šo atbrīvojumu taisnīgumu?"

Arī otras medicīnas iestādes darbinieks atklāj, ka "pēdējās nedēļās lielā skaitā pie medicīnas darbiniekiem vēršas krievu tautības cilvēki ar lūgumu viņus atbrīvot no valsts valodas pārbaudījuma".

Raidījums noskaidroja, ka vismaz četri pacienti dienā mēģina nopirkt ārsta-rehabilitologa sagatavotu atzinumu.

Iemesls, kāpēc pēkšņi uzplaiksnījis šāds atzinumu pirkšanas piedāvājumu "bums", ir saistīts ar latviešu valodu. 24. septembrī stājās spēkā izmaiņas Imigrācijas likumā. Lai pagarinātu uzturēšanās atļauju Latvijā, ir jānokārto valsts valodas eksāmens. Tiesa gan, ja ir ārsta-rehabilitologa sniegts atzinums, tad iespējams atbrīvoties no šīs pārbaudes.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) gan norāda, ka valodas pārbaudījums neesot sarežģīts, bet, protams, arī ne primitīvs. Centram ir saistība ar ārstu izsniegtajiem atzinumiem, ciktāl tas skar personas, kuras ir daļēji attaisnotas no eksāmenu kārtošanas. Un līdz šim neesot bijušas problēmas vai aizdomas par fiktīviem dokumentiem.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu