Zelenskis atzinīgi izteicies par Nīderlandes tiesas spriedumu MH17 lidmašīnas notriekšanas lietā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinīgi novērtējis Nīderlandes tiesas lēmumu, kurā piespriests mūža ieslodzījums diviem Krievijas pilsoņiem un vienam Ukrainas pilsonim lietā par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Donbasā 2014. gadā, kas nogalināja 298 cilvēkus.

"Svarīgs tiesas lēmums Hāgā. Pirmie spriedumi MH17 notriekšanas vaininiekiem," mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja Zelenskis.

Četri tiesājamie - Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs, kā arī Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko - bija apsūdzēti par līdzdalību lidmašīnas notriekšanā.

Tiesa atzina par vainīgiem Krievijas pilsoņus Girkinu un Dubinski un Ukrainas pilsoni Harčenko par līdzdalību lidmašīnas notriekšanā. Attaisnots tika Krievijas pilsonis Pulatovs.

Aizdomās turētie bija atteikušies ierasties tiesā Nīderlandē un tika tiesāti aizmuguriski. Maz ticams, ka viņi jebkad izcietīs tiesas piespriesto sodu.

"Arī kūdītāju saukšana pie atbildības ir ļoti svarīga, jo nesodāmības sajūta izraisa jaunus noziegumus," norādīja Zelenskis.

"Sods par visām Krievijas federācijas zvērībām toreiz un tagad ir neizbēgams," viņš piebilda.

Arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba atzinīgi novērtēja Nīderlandes tiesas spriedumu.

Nīderlandes, Austrālijas, Malaizijas un Beļģijas policija un tiesu iestādes visā izmeklēšanas laikā strādāja kopā ar Ukrainu, un Kuleba uzteica viņu "dziļos kopīgos centienus".

"Šodienas spriedumi vēsta Krievijai: nekādi meli nevar palīdzēt izvairīties no taisnīguma. Visi noziedznieki, kas atrodas augstāk Krievijas komandķēdē, tiks saukti pie atbildības," pavēstīja Kuleba.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014. gada 17. jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Starptautiskie izmeklētāji noskaidrojuši, ka lidmašīna tika notriekta ar zeme-gaiss tipa raķeti "Buk", kura uz Ukrainu tikusi nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Krievija ir noliegusi savu saistību ar traģēdiju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu