Zviedrijas prokuratūra paziņo, ka "Nord Stream" gāzesvadu eksplozijas bija sabotāža (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas prokuratūra piektdien apstiprinājusi, ka "Nord Stream" gāzesvadu sprādzieni bijusi sabotāža.

Septembra beigās Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes.

Netālu no bojātajām cauruļvadu vietām atrastas sprāgstvielu pēdas, paziņoja Zviedrijas prokuratūra, piebilstot, ka izmeklēšana turpinās, lai izdarītu vēl konkrētākus secinājumus.

Kā ziņots, dažas dienas pirms "Nord Stream" gāzes noplūdēm Baltijas jūras reģionā garām cauruļvadiem brauca divi kuģi, kuriem nebija izsekošanas sensoru, vēsta medijs "Meduza" un "Postimees".

Uzņēmums "SpaceKnow", kas analizēja satelītu datus, atrada kuģus, pārbaudot noplūdes vietas satelītattēlus. Kopumā dažas dienas pirms noplūdes analītiķi konstatēja 25 kuģus, kas kuģoja netālu no "Nord Stream" cauruļvadiem, taču tikai diviem no tiem nebija izsekošanas sensoru.

Uzņēmuma "SpaceKnow" vadītājs Džerijs Javorņickis uzskata, ka, tā kā izsekošanas ierīces kuģiem nedarbojās, tas nenozīmē, ka viņi mēģina slēpt informāciju par to atrašanās vietu un maršrutiem.

Tiek vēstīts, ka abi kuģi bijuši lieli – katra garums ir no 95 līdz 130 metriem. Šādiem kuģiem ir jāuzstāda un jāizmanto izsekošanas ierīces, lai izvairītos no iespējamās sadursmes ar citiem kuģiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu