Polija neatlaidīgi cenšas no Vācijas piedzīt Otrā pasaules kara laika reparācijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Plakāti Polijā, kuros uzstāj, ka Vācijai jāmaksā 1,3 triljoni eiro par zaudējumiem, ko nacistiskā Vācija nodarīja Polijai Otrā pasaules kara laikā.
Plakāti Polijā, kuros uzstāj, ka Vācijai jāmaksā 1,3 triljoni eiro par zaudējumiem, ko nacistiskā Vācija nodarīja Polijai Otrā pasaules kara laikā. Foto: AP/Scanpix

Polija nosūtījusi diplomātiskās notas sabiedrotajiem Eiropas Savienībā (ES) un NATO, meklēto atbalstu savai prasībai par Otrā pasaules kara laika reparācijām no Vācijas.

Oktobrī Polija nosūtīja Vācijai oficiālu notu, pieprasot 1,3 triljonus eiro par zaudējumiem, ko nacistiskā Vācija nodarīja Polijai Otrā pasaules kara laikā.

Notās sabiedrotajiem Polija informējusi tos par šīs prasības iemesliem, ziņu aģentūrai PAP skaidroja Polijas ārlietu ministra vietnieks Arkadjušs Mularčiks.

Vācija nekad nav kompensējusi zaudējumus vai samaksājusi Vācijas agresijas upuriem, uzsvēra Mularčiks, norādot, ka Vācija nevēlas skart šo jautājumu un nevēlas starptautisku vienošanos.

"Mēs sistemātiski informēsim starptautisko sabiedrību" par Vācijas nevēlēšanos pildīt šos pienākumus,

uzsvēra Mularčiks, norādot, ka notu mērķis ir pārliecināt ārvalstu diplomātus, politiķus, aktīvistus un juristus, ka problēma joprojām nav atrisināta.

Polijas valdība "vēlas sākt starptautiskas debates par Vācijas attieksmi" pret savām pēckara saistībām, sacīja Mularčiks, piebilstot, ka Berlīne vēl nav atbildējusi uz diplomātisko notu.

Kaut arī kopš kara sākuma pagājuši vairāk nekā 80 gadi, Polija uzskata, ka Vācija tai joprojām ir parādā kara reparācijas.

Septembrī Polija publicēja ziņojumu, kurā secināts, ka Vācijas agresija Otrā pasaules kara laikā valstij radījusi 1,3 triljonu eiro lielus zaudējumus, un Polijas parlamenta apakšpalāta pieņēma rezolūciju, kurā Vācija aicināta uzņemties "politisko, vēsturisko, tiesisko un finansiālo atbildību par visām sekām, kas Polijas Republikai un Polijas Republikas pilsoņiem radušās, nacistiskajai Vācijai sākot Otro pasaules karu.

Savukārt Berlīne uzskata, ka jautājums ir izbeigts līdz ar 1990.gada vienošanos par galīgo noregulējumu attiecībā uz Vāciju, kas kļuva par starptautisko bāzi Vācijas atkalapvienošanai.

Vienošanos noslēdza Austrumvācija un Rietumvācija, kā arī četras bijušās okupācijas varas - ASV, Francija, Lielbritānija un Padomju Savienība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu