Ukraina boikotēs EDSO Parlamentāro asambleju, jo tajā piedalās Krievija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: sergesch/Shutterstock

Ukrainas delegācija nolēmusi boikotēt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentāro asambleju (PA) tik ilgi, kamēr šī organizācija izslēgs agresorvalsts Krievijas delegāciju vai apturēs tās pilnvaras, piektdien, 25. novembrī, sacīja Ukrainas Augstākās radas delegācijas EDSO PA vadītājs Mikita Poturajevs.

Par šo boikotu tika paziņots EDSO PA sēdes laikā Varšavā.

"Šodien Varšavā EDSO Parlamentārās asamblejas pastāvīgā komiteja nespēja izlemt par krievu turpmāko likteni šajā starptautiskajā organizācijā. Tā kā šis lēmums netika pieņemts, tā kā netika pieņemts lēmums vismaz apturēt Krievijas delegācijas pilnvaras EDSO Parlamentārajā asamblejā, Ukrainas delegācija nolēma boikotēt darbu šajā starptautiskajā organizācijā, kamēr nebūs atrasts risinājums," uzsvēra Poturajevs.

Viņš piebilda, ka Ukrainas delegāciju atbalstīja arī sēdē klātesošie Igaunijas un Lietuvas pārstāvji un pauda protestu, atstājot pastāvīgās komitejas sēdi.

Ukrainas delegācijas vadītājs sacīja, ka Ukraina atgriezīsies pie dalības EDSO PA tikai tad, kad beidzot būs atrasts risinājums par teroristvalsti pārstāvošo Krievijas pilsoņu turpmāko likteni.

Poturajevs iepriekšējā dienā savā runā EDSO PA paziņoja, ka šai institūcijai jāaptur Krievijas kā agresorvalsts delegācijas dalība, citādi Ukraina izskatīs iespēju apturēt savu dalību šajā starpparlamentu organizācijā.

Polijas Senāta maršals (spīkers) Tomašs Grodzkis atzina, ka šajā posmā Krievijas izslēgšana no EDSO PA "nav vienkāršs uzdevums", jo saskaņā ar spēkā esošo reglamentu tas jāatbalsta visām dalībvalstīm, izņemot vienu. Šajā gadījumā pret būtu divas valstis - Krievija un Baltkrievija.

Viņš uzsvēra, ka ir jāatrod paņēmiens Krievijas izslēgšanai no EDSO, jo "organizācija, kuras nosaukumā ir drošība un sadarbība Eiropā, nevar paciest starp savām loceklēm valsti, kura uzbrūk brīvai, civilizētai valstij".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu