Levits Izraēlā aicina sniegt atbalstu Ukrainai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja/Publicitātes foto

Latvijas prezidents Egils Levits vizītes laikā Izraēlā, tiekoties ar Izraēlas prezidentu Isāku Hercogu, aicināja visas demokrātiskās valstis sniegt atbalstu Ukrainai, informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Pārrunājot drošības situāciju Eiropā un Krievijas sākto karu Ukrainā, Levits norādīja, ka sniegt atbalstu Ukrainai un likt Krievijai atbildēt par noziegumiem un starptautisko tiesību pārkāpumiem ir visu demokrātisko valstu interesēs.

Izraēlas prezidents uzsvēris, ka Izraēla sniedzot "visu iespējamo humāno palīdzību" Ukrainai šajā ukraiņu tautai tik traģiskajā laikā.

Latvijas prezidents atzīmēja, ka vizīte Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ norit izaicinošos, globālās drošības apstākļos, bet dod iespējas ciešu sadarbības saišu veidošanai, tai skaitā ekonomikā, izglītībā un zinātnē, augsto tehnoloģiju jomā un medicīnas tūrismā.

Izraēlas prezidents uzsvēra, ka Latvija ir īpaši tuva valsts, jo Rīgā dzimusi viņa vecmāmiņa, kura daudz stāstījusi par Latviju. Runājot par abu valstu sadarbības potenciālu, Hercogs augstu novērtējis, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir atvērusi Latvijas pārstāvniecību Izraēlā, kas varētu veikt ieguldījumu abu valstu tirdzniecības apjoma palielināšanā. Izraēlas prezidents arī izteica interesi izvērst aktīvu sadarbību ar Latviju klimata jomā.

Levits uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas ministres un nozīmīgās uzņēmēju delegācijas dalība vizītē norāda uz lielo interesi attīstīt jauna līmeņa aktīvu sadarbību, kas vainagosies gan ar sadarbības memorandu parakstīšanu, gan jaunu kontaktu nodibināšanu. Levits izteica Latvijas interesi izvērst dialogu, ko paver Eiropas Savienības (ES)-Izraēlas asociācijas padomes nesenā tikšanās.

Sarunas laikā tika atzīmēta arī diasporas loma labu attiecību un sadarbības kontaktu veicināšanā. Levits norādīja, ka Latvijā holokausta upuri tiek ikgadēji valsts līmenī pieminēti atceres dienās. Tāpat holokausta izpētē un izglītībā valsts ieguldījusi atbilstošas pūles un resursus.

Latvijas prezidentu vizītē pavada dzīvesbiedre Andra Levite, ekonomikas ministre, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre, universitāšu un slimnīcu pārstāvji, LIAA vadītājs un 50 dažādu nozaru uzņēmēji.

Valsts prezidenta dzīvesbiedre tikās ar Izraēlas prezidenta dzīvesbiedri. Vēlāk Telavivā Levite apmeklēs Šēbas medicīnas centru, kā arī Šneidera bērnu slimnīcu, dibinot sadarbību ar Latvijas partneriem.

Pēc viesošanās Izraēlā 30.novembrī Latvijas prezidents dosies uz Palestīnu. Vizītes laikā Levits tiksies ar Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Mahmūdu Abāsu.

Levits un Abāss pārrunās politisko dialogu, Tuvo Austrumu miera procesa un ES-Palestīnas pašpārvaldes attiecību jautājumus. Tāpat prezidenti plāno pārrunāt ekonomisko sakaru paplašināšanu un sadarbību izglītības un pretkorupcijas jomā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu