Pēdējā gada laikā vismaz vienreiz saaukstējušies 71% Latvijas iedzīvotāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Orawan Pattarawimonchai/Shutterstock

Vairāk nekā puse jeb 71% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir saaukstējušies, secināts "Benu aptiekas" Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.

Vien 26% respondentu norāda, ka pēdējā gada laikā nav saaukstējušies. Turklāt, salīdzinot ar 2021.gada datiem, to iedzīvotāju īpatsvars, kuri pēdējā gada laikā ir bijuši saaukstējušies, ir pieaudzis. Tā 2021.gadā vismaz reizi gadā saaukstējās 55% aptaujāto, bet 2022.gadā - 71% aptaujāto.

Ģimenes ārste Zane Zitmane skaidro, ka šāda tendence novērojama arī praksē un to varētu skaidrot ar Covid-19 ierobežojumu atcelšanu. Proti, netiek izmantotas sejas maskas un respiratori, vairāk notiek pulcēšanās, saviesīgi pasākumi, ciemošanās, arī mācības notiek klātienē un darbs no mājām kļūst retāks - visi šie faktori veicinājuši saaukstēšanās skaita palielināšanos.

Aptaujas dati liecina, ka nedaudz biežāk par saaukstēšanos pēdējā gada laikā apstiprinoši atbildējušas sievietes, no kurām vismaz reizi gada laikā ir saaukstējušās 73% aptaujāto. Tikmēr no aptaujātajiem vīriešiem tie ir 69%.

Skatoties pēc vecuma grupām, dati liecina, ka visbiežāk pēdējā gada laikā saaukstējušies respondenti vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem - šajā vecuma grupā vismaz reizi gadā ir saaukstējušies 85% aptaujāto. Tikmēr visretāk pēdējā gada laikā saaukstējušies aptaujātie seniori vecuma grupā no 64 līdz 75 gadiem, no kuriem pēdējā gada laikā vismaz reizi vai biežāk ir saaukstējušies 47%.

Nedaudz biežāk par saaukstēšanos pēdējā gada laikā atbildējuši Zemgales iedzīvotāji - 77%, bet visretāk - rīdzinieki - 69%.

Zitmane skaidroja, ka pieaugušo vecumā saaukstēšanās biežuma norma ir divas līdz četras reizes gadā. Saslimšanas ilgums ir no septiņām līdz 10 dienām, taču cilvēkiem ar blakussaslimšanām tas var būt arī ilgāk.

Ja saaukstēšanās epizodes ir ļoti biežas vai ieilgušas, ir nepieciešama ārsta konsultācija, lai izslēgtu kādu citu saslimšanu, kas var novājināt organisma imūnsistēmu jeb aizsargspējas. Izplatītākie faktori, kas var veicināt biežas saaukstēšanās, ir stress, miega trūkums, garīga un fiziska pārslodze, neveselīgs uzturs, smēķēšana, slikti higiēnas paradumi. Arī tas, ja ilgstoši tiek pavadīts laiks iekštelpās vai cilvēku pūļos.

Lai mazinātu biežas saaukstēšanās epizodes, būtu jāpārskata ikdienas paradumi, kā arī jāizslēdz citas iespējamās saslimšanas, to visu pārrunājot ar ģimenes ārstu.

Pētījumā aptaujāti 1005 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu