Pētnieki noskaidrojuši, cik ilgi uz pārtikas precēm saglabājas Covid-19 vīrusi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: stockfour/Shutterstock

Lielbritānijas eksperti apliecinājuši, ka Covid-19 vīruss uz dažiem pārtikas preču produktiem var atrasties vairākas dienas, raksta britu raidorganizācija BBC. 

Zinātnieki veica testus Pārtikas standartu aģentūrai, uzsmērējot vīrusu uz iepakojumiem un pārtikas produktiem, tostarp augļiem, konditorejas izstrādājumiem un pudelēs pildītiem dzērieniem.

Viņi izvēlējās produktus, ko cilvēki varētu ēst, tos negatavojot vai nemazgājot.

Ziņojumā teikts, ka "pārtika un iepakojums, kas tika uzskatīti par daļu no šī pētījuma, tika mākslīgi inficēti ar Sars-Cov-2 un tāpēc neatspoguļo piesārņojuma līmeni, kas konstatēts šiem pārtikas produktiem mazumtirdzniecībā."

Vienlaikus risks patērētājiem joprojām ir ļoti zems, jo līdz ar zemāku piesārņojuma līmeni būs nepieciešams īsāks laiks, lai piesārņojums samazinātos līdz nekonstatējamam līmenim. 

Lielākajai daļai pārbaudīto pārtikas produktu vīrusu daudzums pirmo 24 stundu laikā piedzīvoja "būtisku kritumu". Bet

dažos gadījumos saglabājās apmēram nedēļu, atklāja pētnieku komanda.

Tomēr viņi piebilst, ka pircējiem nav jāveic papildu piesardzības pasākumi, izņemot roku mazgāšanu pirms ēdiena pagatavošanas un ēšanas, kā arī svaigu produktu noskalošanu, lai palīdzētu noņemt jebkādu piesārņojumu uz produkta virsmas.

Pētījumam tika izvēlēta pārtika, kas bieži vien tika pārdota neiesaiņotā veidā pārtikas preču, delikatešu vai maizes veikalos, iekļaujot ābolus, papriku, sieru, šķiņķi, olīvas, garozu maizi un kruasānus. Tāpat tika pētīti arī tādi iepakojumi kā dzērienu pudeles, kartona kārbas un skārdenes.

Svaigi augļi un dārzeņi

Vīruss saglabājas ilgāk uz produktiem ar nelīdzenām virsmām, piemēram, brokoļiem un avenēm, nekā uz tiem, kam ir gluda miza, piemēram, āboliem. Ābolu miza satur dabiskas ķīmiskas vielas, kas dažu minūšu vai stundu laikā var sākt noārdīt kovida vīrusu, norāda zinātnieki.

Vienlaikus uz dažām vēsumā uzglabātām svaigām paprikām vīrusu konstatēja arī nedēļu vēlāk. 

Konditorejas preces

Zinātnieki norāda, ka tādos konditorejas izstrādājumos kā šokolādes maizīte pēc dažām stundām bija maz kovida vīrusu. Iespējamais iemesls varētu būt, ka cepšanas laikā tie tiek pārklāti ar smalku olas kārtu. Olas satur arahidonskābi, kurai var būt pretvīrusu iedarbība.

Aukstas preces

Siers un aukstā gaļa ar augstu olbaltumvielu un tauku saturu ļauj vīrusam izdzīvot vairākas dienas - iespējams, pat nedēļu.

Dzērieni un ēšanai gatavi produkti

Kovids var izdzīvot līdz pat nedēļai uz plastmasas virsmām. Uz kartona kārbām tas varētu būt vairākas dienas. Alumīnija kārbām tās gan, iespējams, varētu būt tikai stundas, saka pētnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu