Ēšanas izaicinājums: vai Latvijā iespējams paēst par 100 eiro mēnesī? (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TikTok/Twitter.com/Ekrānšāviņš

Vai var izdzīvot par 200 eiro mēnesī? 160 eiro? 100 eiro? Sociālajos tīklos sekotāju tūkstošus piesaista cilvēki, kuri paši sevi izaicina: mēnesi paēst par konkrētu naudas summu. Ēšanas izaicinājumi kļuvuši par jaunu trendu un aizraušanos.

Vai var izdzīvot par 100 eiro mēnesī?

"TikTok" lietotāja ar vārdu @maritaakmenkalne savā kontā publicējusi jau vairākus izaicinājumus. Ēšanas izaicinājums ir viņas jaunākais projekts, kurš nu jau noslēdzies. Marita sevi izaicināja mēnesi dzīvot, ēdienam iztērējot 100 eiro.

@maritaakmenkalne Šodien sākas eksperiments, un 1/3 naudas jau ir iztērēta. Jūtu, ka tas nebūs viegli. Nākamais video rīt ap 22:00 #100eiroizaicinājums ♬ Seven Nation Army - 苏七岁

Pirmajā izaicinājuma dienā brokastīs Marita ēd auzu biezputru un piedzer tēju, kā arī dodas iepirkties. Secinājums: "Pirmā eksperimenta diena – un trešdaļas naudas vairs nav! Bet toties man ir daudz viskautkas un vairāk iepirkties man nevajadzētu. Jūtu, ka tas nebūs viegli," saka Marita.

"TikTok" ierakstos katru dienu Marita fiksē, kā veicas izaicinājumā, – ir gan kāpumi, gan kritumi, gan apnikums, gan triumfa brīži.

23. diena. Līdz izaicinājuma beigām palikušas 8 dienas un 4,54 eiro.

"Nu tādi mēs esam!" saka Marita. "Mēs varam izdzīvot jebkuros apstākļos. Mani senči ir izdzīvojuši Sibīrijā – tā ka 100 eiro mēnesī mums nav nekāds izaicinājums."

"28. diena. Tuvojas finišs. Palikušas 2 dienas un 62 centi. Apnicis nežēlīgi! Bet toties ļoti pilnveidoju savas kulinārās iemaņas šī mēneša laikā," raksta Marita.

Izaicinājuma pēdējās dienas atziņa: "30. diena. Iespējams, ka turpināšu rīt, vēl nevaru izdomāt. Jo produkti vēl ir, tāpat būs jāapēd. Interesanti taču, cik ilgi vēl varēs izvilkt. Bet principā eksperiments ir noslēdzies, mērķis bija izturēt 30 dienas par 100 eiro. Un tas ir sasniegts. Ņemot vērā visus man izmaksātos ēdienus un svētkus, mēs pat samazinājām šo summu līdz 70 eiro.

Secinājums - iespējams tas ir, bet nu dikti pieticīgi un necienīgi. SKUMJI!!! Tā nevajag!"

Vai ēšanas ierobežojumi ietekmē veselību? Maritas pieredze ir bēdīga: "35. diena. Viss ir slikti. Gribēju dabūt ekstra naudu, nododot asinis, bet man nepaņēma. Jo hemoglobīns par zemu. 122. Zemākais sievietēm 120, bet, lai būtu donors, jābūt vismaz 125 g/l.

Hb ir dzelzs līmenis asinīs, ko mūsu organisms var viegli uzņemt ar gaļu. Ir nepieciešami vitamīni, kas palīdz dzelzij uzsūkties asinīs. Veselu mēnesi man nebija normāli ne viens, ne otrs.

Var secināt, ka par 100 eiro var izdzīvot, bet nevar uzturēt labu veselību. Punkts. Rīt apēdīšu pēdējos vareņikus un kartupeļus un beidzam šito ārprātu."

Budžets mēnesim - 160 eiro

"Twitter" lietotājs ar vārdu Degsnis pret sevi ir mazliet saudzīgāks: viņa izaicinājums pašam sev ir mēnesi pārtikt ar 160 eiro lielu (vai mazu, kā to ņem) budžetu.

Izaicinājumos vienmēr interesants ir motivācijas jautājums. Lūk, kāda ir Degšņa motivācija ierobežot budžetu.

Dažiem komentētājiem liekas, ka šāds izaicinājums nav nekāda lielā lieta, cilvēki tā dzīvo.

Dažiem savukārt liekas, ka Degsnis galīgi izdils.

Degšņa izaicinājums ir sācies nesen, un pagaidām liekas – viņš tiek galā tīri labi. Vai, tādā garā turpinot, Degsnis iekļausies budžetā? Viņš ir pilnīgi drošs par to.

Gan Maritas, gan Degšņa izaicinājumi radījuši ne tikai lielu interesi. Iespējams, vērtīgākā izaicinājumu daļa ir tieši komentāri, kur cilvēki dalās savā pieredzē, ieteikumos un receptēs. Uzzināt knifiņus, kā izdzīvot lētāk un garšīgi paēst, lieki netērējoties, noder vienmēr. Un šoziem jo īpaši.

Kādu summu pārtikai mēnesī tērējat jūs un par kādu summu būtu gatavi sevi izaicināt?

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu