ASV artilērijas un aviācijas vienības Latvijā uzturēsies pastāvīgi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mācības Ādažu militārajā bāzē.
Mācības Ādažu militārajā bāzē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Stiprinot militāro klātbūtni Baltijas valstīs, tuvākajos gados Latvijā pastāvīgi uzturēsies ASV artilērijas un aviācijas vienības, pavēstīja Aizsardzības ministrija.

ASV ir apstiprinājusi plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības.

Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās pastāvīgu rotējošu vienību klātbūtni gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs.

Tas saskan ar Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām aizsardzības spēju vajadzībām un sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem, norāda Aizsardzības ministrija.

"Kad ir runa par Baltijas valstu aizsardzību, mūsu transatlantiskie partneri nejoko," uzsvēris aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš norāda, ka ASV vadība izprot, ka atturēšanas pamatā ir spēcīga klātbūtne un pieredzes apmaiņa.

"Mūsu sabiedrotie vienmēr ir atbalstījuši Baltijas valstu neatkarību, un šodien, vērtējot ģeopolitiskos riskus, pārliecinoši pierāda, ka turpinās to darīt," uzsver Pabriks.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Džo Baidens šī gada jūnijā NATO samitā Madridē pauda gatavību stiprināt ASV militāro klātbūtni alianses austrumos, pamatojoties uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Baidens paziņoja, ka sabiedrotie aizsargās ikvienu NATO teritorijas centimetru.

LETA jau ziņots, ka tuvāko nedēļu laikā arī Igaunijā tiks dislocēti papildu ASV rotācijas militārie spēki. Igaunijā tiks izvietota kājnieku rota un augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS vads, kā arī ar to saistītais vadības un kontroles aprīkojums un sistēmas, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija. Dislocēšana ir daļa no plašākas rotācijas, lai veidotu pastāvīgu un visaptverošu ASV militāro klātbūtni Baltijas valstīs.

Savukārt ASV vēstniecība Viļņā paziņojusi, ka ASV plāno pastiprināt savu militāro klātbūtni Baltijas valstīs un nomainīt ASV spēku klātbūtnes Lietuvā statusu uz "pastāvīgu rotācijas klātbūtni".

Pabrades mācību poligonā Viļņas pievārtē kopš 2019. gada ar nelieliem pārtraukumiem starp rotācijām ir izvietots ASV bataljons. Sākotnēji paredzēta "pāreja no bruņotas bataljona lieluma vienības un lauka artilērijas baterijas epizodiskas izvietošanas uz pastāvīgu rotācijas klātbūtni," teikts vēstniecības paziņojumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu