Jaunzēlande oficiāli nosaka, ka jaunieši nākotnē nevarēs iegādāties tabakas izstrādājumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Gorynvd/Shutterstock

Jaunzēlande otrdien, 13. decembrī, pieņēmusi tiesību aktus, kas aizliedz nākamajām paaudzēm iegādāties tabakas izstrādājumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

No 2023. gada Jaunzēlande pakāpeniski ieviesīs gandrīz visu tabakas izstrādājumu aizliegumu. Otrdien parlamentā pieņemtie tiesību akti nozīmē, ka cilvēki, kas dzimuši pēc 2008. gada, nekad nevarēs iegādāties cigaretes vai tabakas izstrādājumus. 

Tas nozīmē, ka ar katru gadu saruks to cilvēku skaits, kuri varēs iegādāties tabaku. Piemēram, 2050. gadā 40 gadu veci cilvēki nevarēs iegādāties cigaretes. 

Jaunzēlandes veselības ministre Aješa Veralla norāda, ka likumprojekts ir "solis virzienā uz nākotni bez dūmiem". 

"Tūkstošiem cilvēku dzīvos ilgāk un veselīgāk. Veselības sistēmai nebūs jātērē 3,2 miljardi ASV dolāru, lai ārstētu smēķēšanas izraisītās sekas," norāda ministre.

Smēķētāju skaits Jaunzēlandē jau ir vēsturiski zemākais - katru dienu smēķē tikai 8% pieaugušo. Pagājušajā gadā 9,4% pieaugušo smēķēja ikdienā.

Iecerēts, ka līdz 2025. gadam smēķētāju skaits saruks līdz 5%. Ilgtermiņa mērķis ir izskaust smēķēšanu. Likumprojekts ir izstrādāts, lai samazinātu mazumtirgotāju skaitu, kas pārdod tabakas izstrādājumus. Šobrīd tādu ir 6000, valdība cer, ka visā valstī paliks 600 tirgotāju. 

Tomēr jaunie tiesību akti neaizliedz elektronisko cigarešu "vape" produktus, kas jauniešu vidū ir ievērojami iecienītāki par parastajām cigaretēm. 

Veselības ministre norāda, ka smēķēšana ir galvenais novēršamās nāves cēlonis Jaunzēlandē un izraisa katru ceturto vēža gadījumu. Ar smēķēšanu saistīts kaitējums ir īpaši izplatīts maoru vidū, Klusā okeāna kopienās un starp iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu