FOTO ⟩ Tūkstošiem demonstrantu Stambulā izgājuši ielās, solidarizējoties ar notiesāto mēru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdien, 15. decembrī, Stambulas ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku pilsētas centrālajā laukumā, lai paustu solidaritāti ar pilsētas mēru, kuram pirms nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām aizliegta politiskā darbība.

Foto: Stambulā tūkstošiem demonstrantu solidarizējas ar notiesāto mēru

Kā ziņots, Stambulas tiesa trešdien pilsētas mēram Ekremam Imamoglu, kas tiek uzskatīts par potenciālu Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sāncensi, noteica poliskās darbības aizliegumu un piesprieda divus gadus un septiņus mēnešus ilgu cietumsodu par Turcijas vēlēšanu amatpersonu apvainošanu.

Imamoglu turpinās pildīt Stambulas mēra pienākumus, kamēr tiks izskatīta viņa apelācijas prasība lietā, kas saistīta ar pretrunīgi vērtētajām pilsētas galvas vēlēšanām, kurās viņš sākotnēji tika atzīts par uzvarētāju, bet pēc tam rezultāti tika anulēti.

Spriedums šajā lietā var iznīcināt Imamoglu izredzes startēt jūnijā paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Turcijas sašķeltajai opozīcijai ir grūti vienoties par kopīgu kandidātu, kas varētu stāties pretī Erdoganam, kurš pie varas atrodas jau divas desmitgades.

Aptaujas liecina, ka 52 gadus vecajam Stambulas mēram, kurš pārstāv opozīcijā esošo Republikānisko Tautas partiju (CHP), šobrīd ir vislielākās izredzes starp potenciālajiem Erdogana sāncenšiem viņu pievārēt.

Tomēr CHP līderis Kemals Kiličdaroglu, kas aptaujās atpaliek, joprojām uzstāj uz savu kandidatūru.

Tikmēr sākusi pieaugt arī nacionālistiskās Labās partijas iespējamās kandidātes Meralas Akšeneras popularitāte.

Tomēr ceturtdienas mītiņā Imamoglu ieradās plecu pie pleca ar sešu citu opozīcijas partiju līderiem.

"Mani absolūti nebaida viņu nelikumīgais spriedums," uzrunājot demonstrantus, paziņoja Stambulas mērs. "Man nav tiesnešu, kas mani aizstāvētu, taču aiz manis stāv 16 miljoni stambuliešu un mūsu nācija."

Lai gan aptaujas liecina, ka Erdogana reitingi sākuši atlabt pēc krituma pagājušā gada ekonomiskās krīzes laikā, pēc trešdienas sprieduma pat daļa viņa atbalstītāji atzīst, ka tiesa pieņēmusi "politisku" lēmumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu