Izlika karam veltītas zīmītes lielveikalā. Krievijā tiesas priekšā stājas māksliniece

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zolnierek/Shutterstock

Krievijā ceturtdien sākusies tiesas prāva pret mākslinieci Aleksandru Skočilenko, kura lielveikalā nomainīja cenu zīmes pret zīmītēm par Krievijas karu Ukrainā.

32 gadus vecā sieviete tika aizturēta aprīlī un apsūdzēta par "nepatiesas informācijas izplatīšanu par Krievijas bruņotajiem spēkiem" saskaņā ar likumu, kas tika pieņemts pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Skočilenko 11. martā lielveikalā nomainīja cenu zīmes ar īsām zīmītēm par karu Ukrainā, sevišķi par Mariupoles noziedzīgo bombardēšanu.

Neatkarīgais Krievijas medijs "Mediazona" ziņo, ka Skočilenko tiesā noliegusi vainu viņai izvirzītajās apsūdzībās un kritizējusi Krievijas oficiālo naratīvu par karu.

"Šajās dienās televīzijā ir bezgalīga [informācijas] straume (..) par to, kā īpašā militārā operācija ir kļuvusi par pilna mēroga karu mums nedraudzīgu valstu darbības dēļ," tiesā norādījusi Skočilenko.

"Varbūt es nemaz tik ļoti nekļūdījos?" viņa uzdevusi retorisku jautājumu tiesai.

Prokuratūra apgalvo, ka Skočilenko iedvesmojusi vpret Krievijas armiju vērsta "propaganda".

Mediji ziņo, ka Skočilenko tika aizturēta pēc tam, kad par lielveikalā atstātajām zīmītēm policijai paziņojis kāds vecāka gada gājuma pircējs, kuru šīs zīmītes esot "aizskārušas".

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā mediju darbība Krievijā tiek kontrolēta vēl stingrāk nekā līdz tam un nekāda Krievijas armijas kritika netiek pieļauta, bet karu Ukrainā aizliegts dēvēt par karu.

Pagājušajā nedēļā Krievijas tiesa opozicionāram un Kremļa kritiķim Iļjam Jašinam piesprieda astoņarpus gadus cietumā par tiešsaistes pārraidi, kurā viņš stāstīja par iedzīvotāju masu slepkavībām Krievijas okupētajā Bučā.

Jašins bija apsūdzēts par to, ka izplatījis tā dēvētās viltus ziņas par Krievijas armiju, kā Kremlis dēvē oficiālajai versijai neatbilstošo informāciju par Krievijas karu pret Ukrainu.

Skočilenko iepriekš tika piemērots naudassods par piedalīšanos protestos 24.februārī, kad Krievija iebruka Ukrainā.

Skočilenko savā kontā sociālajā tīklā "Instagram" nodēvējusi sevi par neatkarīgo aktīvisti. Nākamā tiesa sēde viņas lietā gaidāma 20. janvārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu