"Tas bija drausmīgi." Cilvēki, kas iegādājās vienu eiro vērtu māju Sicīlijā, atklāj būtiskas nianses (5)

Foto: IgorZh/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2018. gadā Sicīlijas apgabals Itālijā nāca klajā ar unikālu piedāvājumu - iegādāties māju par vienu eiro. Šis savādais aicinājums uzrunāja miljoniem cilvēku, kas bija gatavi doties uz Itāliju un sākt tur dzīvi. Daži cilvēki, kuri iegādājās māju, atklāj gan pozitīvos stāstus, gan arī šā projekta ēnas puses, vēsta raidsabiedrība CNN. 

Lēts namiņš Sicīlijā

Morgana un viņas vīrs bija vieni no pirmajiem iedzīvotājiem, kas atsaucās uz aicinājumu iegādāties lētos namiņus Sicīlijas mazpilsētā. Viņiem tika piedāvāta 50 kvadrātmetru plaša ēka pilsētiņā Musomeli ar glīti apzīmētām sienām un nesen nomainītu grīdas segumu.

"Viss, ko mums vajadzēja paveikt, bija vannasistabas remonts," raidsabiedrībai atklāj francūziete.

"Mēs abi esam mākslinieki un renovatori, tāpēc visus darbus paveicām paši. Tas bija ārkārtīgi patīkami - redzēt, kā top mūsu divistabu nams." No mājas  paveras pasakains skats uz pilsētu - to jaunieši var vērot no 15 kvadrātmetrus plašās terases. 

Kā atklāj Morgana, Musomeli pilsētiņa ir klusa, taču nav izolēta no sabiedrības kā citas Sicīlijas mazpilsētas. Šeit atrodas gan dažādi veikali, gan lielveikali, gan izklaides vietas. "Tev vari piekopt īstu mietpilsonisku dzīvesveidu. Tas ir lieliski," stāsta Morgana. 

Šeit nav nekādu nepatīkamu pārsteigumu. "Te visi ir ārkārtīgi laipni - mums ļoti palīdzēja nekustamo īpašumu aģentes, kas atbildēja uz visiem mūsu jautājumiem un palīdzēja iekārtoties pilsētā.

Viss process izdevās daudz labāk nekā to bijām gaidījuši," raidsabiedrībai CNN atklāj Morgana. Sieviete atklāj, ka pagaidām Musomeli ir viņu vasaras māja, kur jaunais pāris dodas atvaļinājumos un mācās itāļu valodu. 

Ne visiem šis piedāvājums ir bijis tik veiksmīgs

Kāds beļģu biznesmenis Patriks Džensens atklāj, ka viņam neizdevās iegādāties māju par vienu eiro. "Man izrādīja kādas 25 mājiņas drausmīgā stāvoklī. Tās bija tik briesmīgas, ka mana ģimene lēma par labu 10 000 eiro vērtai trīsistabu mājai, kuras remontam vēl nācās iztērēt papildu līdzekļus," stāsta beļģu uzņēmējs.

"Šajā mājā mitinos ar sievu un mūsu pieciem bērniem. Pēc 20 gadiem maniem bērniem būs māja ideālā stāvoklī - šeit viņiem būs lieliska vieta, kur atgriezties, atvest draugus un pavadīt laiku," atklāj Džensens. 

Beļģu uzņēmējs skaidro, ka Sicīlijas mazpilsēta ir lieliska vieta, kur aizbēgt no ikdienas rutīnas, - atliek vien pavadīt divas stundas lidmašīnā, un esi klāt savā savrupnamā. Tāpat Džensens piebilst, ka šajā mazpilsētā ēku ir bijis vieglāk renovēt nekā Beļģijā. 

Dažiem pircējiem tika dota priekšroka -  uz vienu eiro vērtajām mājām rindas priekšgalā atradās tie, kas varēja pierādīt savu piederību šīs pilsētiņas komūnai, proti, te savulaik dzīvojuši vecvecāki vai kādi radinieki.

Tāda iespēja tikusi kādai Čikāgas finanšu analītiķei Meriditai Tabonai, kuras senči ir nākuši no Sicīlijas mazpilsētas Sambukas. Viņa starp 16 citiem pircējiem izcīnīja kādu veclaicīgu namu ar arābu stila dārziem.

"Mans vecvectēvs jaunības gados no Sambukas emigrēja uz ASV. Es vienmēr esmu vēlējusies apskatīt Sicīliju, taču pirms tam man tā arī nav bijusi iespēja apciemot savu dzimteni," stāsta Meridita, piebilstot, ka šeit netālu no jaunās mājas vēl dzīvo daži attāli radinieki. Kopumā sieviete par namu samaksāja 5555 ASV dolārus.

"Pirms šo namiņu nopirku, nevarēju to apskatīt, jo biju salauzusi potīti. Tomēr māja ir daudz labāka, nekā biju cerējusi, - it īpaši pārsteidz balkons," stāsta amerikāniete.

Sieviete atklāj, ka pagaidām mājā nav ne elektrības, ne ūdens - tā ir kā tukšs audekls, kuru vajag aizkrāsot pašai. Patlaban Čikāgas iedzīvotājas plānos ir iegūt Itālijas pilsonību un Sambukā iekārtot māju, kurā aizvadīt vecumdienas.    

Mājas iegāde ne tik viegli padevās kādam Ņujorkas iedzīvotājam Kenijam Sančesam, kas iegādājās vasarnīcu Zungoli pilsētā.

Lai gan pati mājas iegāde bija nieks un par to patiešām nācās samaksāt vien eiro, tomēr remontdarbos nāksies atdot vairākus tūkstošus.

"Šeit vajag labot jumtu un citas nopietnas struktūras. Kopumā renovācija aizņems trīs gadus, līdz mājā varēs dzīvot," skaidro ņujorkietis. 

"Bez remonta te neiztikt" 

Tāda pati pieredze ir Lielbritānijā dzīvojošajam pakistānim Muhamedam Ramzanam, kas plāno Sicīlijas pilsētiņā Musomeli ievākties uz dzīvi.

"Televīzijā dzirdēju par šo piedāvājumu un vēlējos to papētīt dziļāk. Pirms tam nebiju bijis Sicīlijā, tāpēc man nebija nekādu ekspektāciju.

Apskatot eiro vērto māju, secināju, ka bez remonta te neiztikt. Tomēr, neraugoties uz māju stāvokli, iegādājos vienu no tām par 4200 eiro," stāsta pakistānietis, piebilstot, ka konkrētā ēka ir samērā labā stāvoklī un būs vien jāpārkrāso.

Muhameda māja atrodas vēsturiskajā pilsētas rajonā, un no tās balkoniem paveras gleznains skats uz Sicīlijas kalniem. "Manai sievai ārkārtīgi patīk šī vieta - tā ir tik iedvesmojoša. Te ir ļoti patīkamais klimats, klusums un miers," stāsta mājas pircējs. 

"Šeit nav iesaistīti kaut kādi starpnieki vai mafija, kā sākotnēji varētu šķist. Par Sicīliju mēdz klīst aizspriedumi, kas radušies filmas "Krusttēvs" dēļ.

Taču, pavadot šeit laiku, esmu secinājis, ka te nav nekādu apslēptu zemūdens akmeņu - viss ir mierīgi un droši," stāsta jaunais mājas īpašnieks.   

Programmas ēnas puses

Iespēju iegādāties māju par vienu eiro ir piedāvājušas vairāk nekā 50 apdzīvotas vietas Itālijā. Uz šo piedāvājumu ir atsaukušies vairāki simti cilvēku no visas pasaules, kuri, iespējams, ir sapņojuši par īpašumu klusā Itālijas lauku nostūrī. Tomēr pašlaik redzams, ka tam ir savas ēnas puses – īpašumiem ir nepieciešama renovācija, kas izmaksā ne tos mazākos līdzekļus.

Programmas būtība ir vienkārša – pašvaldība piedāvā par maksimāli zemu cenu iegādāties noplukušus īpašumus vietās, kurās ir problēmas ar iedzīvotāju skaitu.

Nosacījums tāds – ja iegādājies īpašumu par vienu eiro, tad divu līdz trīs gadu laikā īpašums ir jāatjauno un jāpalīdz atbalstīt vietējo ekonomiku.

Tomēr daži ciemati, kuros sarūk iedzīvotāju skaits, izsaka vēl labākus piedāvājumus, lai iedvestu jaunu elpu teju izmirstošajās sabiedrībās. Ciemati palīdz pircējiem iegādāties lētus īpašumus par 4000 eiro, kuros ir nepieciešami vien daži uzlabojumi, un dažos gadījumos šajās mājās ir arī mēbeles, tātad – aprīkotas dzīvošanai.

Filipīnu izcelsmes amerikāniete Anne Prosiano iegādājās trīs stāvu ēku Latronikas ciematā, Itālijas dienvidu reģionā Basilikatā par 20 000 eiro. Īpašums pieklājīgs – tajā ir sens virtuves aprīkojums un terase ar skatu uz kalniem; nav nepieciešama renovācija un ir viss dzīvošanai nepieciešamais.

"Es negribēju saskarties ar neskaidrībām, cik man patiesībā izmaksās "īpašums par vienu eiro", jo tajā gadījumā faktiski no nulles ir jāuzbūvē māja.

Es gribēju elastību un laiku, jo veikt nelielus uzlabojumus ir daudz ērtāk nekā sākt visu no nulles," sacīja Prosiano.

Viņa norāda, ka jūtas atvieglota, jo, iegādājoties šādu īpašumu, viņai nav jāriskē ar neparedzamām izmaksām, kā arī piecu tūkstošu eiro drošības naudas zaudēšanu, ja "viena eiro īpašumu" nepaspēj renovēt trīs gadu laikā. Prosiano uzskata, ka vecās mājas, kuras ir pieejamas par zemu cenu un ir gatavas dzīvošanai, ir "ar dvēseli, kuru nepieciešams saglabāt".

"Mana jaunā māja stāsta par pagātni, cilvēku attiecībām un tiem, kas šeit dzīvoja iepriekš. Tas ir jāsaglabā un jāatstāj vēsturiskais šarms. Ja man tas viss būtu jāpārbūvē, šis šarms zustu," skaidro Prosiano.

Vairāki ciemati un pilsētiņas ir izveidojuši tīmekļa platformas un atvēruši nekustamā īpašuma aģentūras, kuras gatavas potenciālajiem pircējiem izrādīt pieejamās vecās mājas Gangi, Čančanā un Musomelā Sicīlijā, kā arī vairākos citos Itālijas reģionos. Vairāki vietējie brīvprātīgie ir gatavi palīdzēt jaunajiem iedzīvotājiem izvēlēties sev piemērotāko māju.

Tiek norādīts, ka Itālijas mazpilsētas sāka "viena eiro īpašuma" programmu, pārdodot zemas kvalitātes īpašumus ar aicinājumu tos trīs gadu laikā restaurēt. Paralēli tam lielu uzmanību izpelnījās dārgāki īpašumi, kuriem nav nepieciešama tūlītēja restaurācija un investīcijas. Tā, piemēram, Musomelā par vienu eiro pārdotas 100 mājas, bet 150 mājas – par augstākām cenām.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu