"Jūtos sagrauts." Ukrainis, kas devās uz Lietuvu karavīriem iegādāties auto, bet tika apkrāpts (9)

Foto: 15min/Aculiecinieka foto
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ukrainis Ruslans ieradās Lietuvā, lai iegādātos karavīriem nepieciešamo apvidus auto. Naudu viņam bija iedevuši Ukrainas karavīri. Taču mājup vīrietis devās gan bez naudas, gan bez auto, vēsta medijs "15min.lt".

Cerēja palīdzēt karavīriem

Vīrietis stāsta, ka ir ļoti grūti par to runāt. "Bet es to daru tikai tāpēc, lai pateiktos cilvēkiem, kuri man palīdzēja. Ja mašīnas pirkšanas dienā es biju ellē, tad nākamajā dienā es biju jau paradīzē."

Ukrainas aizstāvji meklē ne pirmā svaiguma spēkratus ar lielu nobraukumu, galvenais, lai nav dzinēja defektu.

Jāuzsver, ka Ukrainas aizstāvji nemeklē automašīnas, kas ir dārgas, jo nav zināms, cik ilgu laiku tās izturēs karā.

Viens no šādiem auto, ko ukraiņi bija noskatījuši, atradās Lietuvā - "Hyundai Terracan", kas maksāja 2500 eiro. Vēl būdams Ukrainā, Ruslans sazinājās ar auto tirgotāju.

Vīrietis norāda: "Es viņam izstāstīju, kādu auto meklējam un kādām vajadzībām mums to vajag.

Teicu, ka mani neinteresē virsbūves defekti, galvenais, lai motors strādā. Pārdevējs atbildēja apstiprinoši par motoru un teica, ka auto rezervēs, jo vēl esot citi pircēji."

Caur draugu Moldovā tika veikts 100 eiro drošības naudas maksājums. Rītā, kad Ruslans izbrauca no Ukrainas pakaļ mašīnai, pārdevējs sācis stāstīt par problēmām ģimenē. Viņš solīja, ka sagaidīs Ruslanu stacijā, tur arī parakstīs līgumu un atdos atslēgas.

"Pēc tam viņš teica, ka tad, kad parakstīsim dokumentus, man pašam būs jābrauc pakaļ auto. Viņš neminēja faktu, ka auto atrodas ārpus Viļņas," stāsta ukrainis.

Samaksāja naudu un palika bez auto 

29. novembra rītā vīrietis satika pārdevēju Viļņas stacijai blakus esošajā degvielas uzpildes stacijā.

Ruslans stāsta: "Viņš ieradās kopā ar savu sievu, cik nopratu. Mēs parunājāmies un parakstījām pirkšanas un pārdošanas dokumentu. Beigās viņš tomēr teica, ka aizvedīs mani pakaļ auto. Pa ceļam runājām par Ukrainu."

Pārdevējs Ruslanu aizveda uz Riešes ciemu, kur aiz kāda restorāna stāvēja apvidus auto. Lietuvietis atdeva Ruslanam mašīnas atslēgas un dokumentus.

"Brīdī, kad gāju atslēgt automašīnu, viņi aizbrauca. Es nevarēju auto atslēgt, bet naudu jau biju samaksājis," stāsta Ruslans.

Viņš uzreiz piezvanīja auto tirgotājam. "Viņš teica, lai pagaidu, jo atbrauks vēlāk atpakaļ. Viņš teica, ka viņam steidzami jāizņem bērns no bērnudārza. Kad es beidzot atslēdzu mašīnu, to nevarēja iedarbināt."

Notikušajā vaino sevi

Ruslans ir sašutis par notikušo un vaino sevi, jo vispirms uzticējies negodprātīgam tirgotājam. Viņš pauda, ka nekad nebūtu iedomājies, ka Lietuvā kaut ko tādu kāds var izdarīt. "Ierodoties Viļņā, visur redzēju Ukrainas karogus. Viņš mani burtiski atstāja nekurienes vidū un aizbrauca."

Redzot, ka Ruslans nonācis problēmās, viņam palīgā nāca kāds garāmbraucējs, kurš ar "krokodiliem" centās pielaist mašīnu. Tiesa, atverot mašīnas pārsegu, uzreiz bija redzams, ka Ruslans ir apkrāpts - daļa detaļu savā starpā bija savienotas ar vadiem.

"Tad man palīgā atbrauca cits lietuvietis, kuru sauca Lins. Tā bija īsta dieva dāvana," stāsta Ruslans.

Lins stāsta, ka viņš braucis garām Ruslanam un pamanījis, ka tur stāv arī viņa draugs. "Manam draugam bija jādodas tālāk, tāpēc es paliku ar Ruslanu. Viņš bija pārbijies, un tam bija arī pamats - viņš bija piekrāpts."

Ruslans atkal zvanīja auto tirgotājam, taču šoreiz sarunu pārtvēra Lins. Tirgotājs teica, lai Ruslanu aizved uz vietu, kur viņi sākotnēji satikās. Abi gaidīja aptuveni trīs līdz četras stundas, taču auto tirgotājs tā arī nekad neieradās. Viņi centās tirgotāju desmitiem reižu sazvanīt, taču nesekmīgi.

Ruslans bija sagrauts un nezināja, ko darīt. Atgriezties atpakaļ Ukrainā apkrāpts viņš nevarēja. Tikmēr Lins atcēla visus savus plānus un palika kopā ar Ruslanu.

Ukrainis pastāstīja, ka viņam Kauņā ir draugs Rims, kurš ir automehāniķis. Lins sakontaktējās ar Rimu, un viņš uzņēmās nogādāt sabojāto auto savā servisā. Tikmēr Lins un Ruslans devās uz policijas iecirkni, kur pavadīja vairākas stundas.

Likumsargi norādīja, ka izskatīs iesniegumu un tad nolems, vai sākt kriminālprocesu. Lins gan brīdināja Ruslanu, ka atbilde var būt negatīva.

Policijā norādīja, ka būs grūti kaut ko darīt lietas labā, jo Ruslana un pārdevēja starpā nav noslēgts oficiāls līgums, turklāt spēkratam nav nekādas garantijas. Turklāt dokumentos nav minēts, ka auto nav braucamā stāvoklī.

Lins un Ruslans vakarā atgriezās pie sabojātā auto un kopā ar Rimu devās uz Kauņu. Rims stāstīja, ka auto principā ir beigts, jo motors ir pilnībā sabojāts. Dažas detaļas pat bijušas salīmētas kopā.

Nākamajā dienā Lins un Rims izdomāja iesaistīt draugus un ar viņu palīdzību savākt naudu jaunam auto. Un tas viņiem veiksmīgi arī izdevās, turklāt viņiem vēl sanāca nauda pat papildu riepu komplektam.

Tirgotājs, kurš apkrāpa Ruslanu, atteicās naudu atdot. Ruslans viņu lūdzās: "Vai tu zini, ka šis auto dosies uz frontes līniju? Mums nav naudas, lai to salabotu, man nav naudas un laika, lai meklētu jaunu auto. Lūdzu, nenodari man to!"

Papētot informāciju par uzņēmumu, kas Ruslanam pārdeva auto, atklājies, ka viņš nav vienīgais cilvēks, kurš ticis apkrāpts.

Tirgotājs noliedz savu vainu

Portāls "15min" sazinājās ar uzņēmumu "Toreis", kas pārdeva šo bojāto auto. Uz telefona zvanu atbildēja Deimants Vercinkēvičs.

Uz jautājumu, kāpēc viņš iesmērējis Ukrainas pilsonim sabojātu auto, krāpnieks atbildēja:

"Ko jums no manis vajag? Jums nav nekā cita, ko darīt? Jums nav kā naudu pelnīt? Nodarbojieties ar īstu biznesu. Mēs nodarbojamies ar auto tirgošanu, es neesmu nekāda labdarības organizācija. Viņš pats redzēja visus defektus, pats vainīgs!"

Portāls vaicāja, vai mašīnas motora defekti ir labojami. Atbilde bija, ka "viss ir salabojams".

Negodprātīgais tirgotājs noliedza savu vainu krāpniecībā un kategoriski atteicās Ruslanam atmaksāt naudu.

Vaicājot, vai līgumā bija norādīts, ka auto nav braucamā stāvoklī, krāpnieks nometa telefona klausuli un vairs uz telefona zvaniem neatbildēja.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu