FOTO un VIDEO ⟩ Skotijas upē izveidojies visai rets fenomens - "ledus pankūkas"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Scottish Invasive Species Initiative/"Twitter"

Skotijas upē pēc negaidīti straujas gaisa temperatūras pazemināšanās izveidojies visai rets fenomens – desmitiem slapja ledus apļi jeb "ledus pankūkas". Attēlus un video ar neparasto parādību viņš publicēja sociālajā tīklā "Twitter".

Skotijas invazīvo sugu speciālists Kalums Sinklērs šīs "ledus pankūkas" pamanīja Skotijas upē 9. decembrī.

"Es esmu "ledus pankūkas" redzējis arī iepriekš, tomēr šīs bija īpaši interesantas to teju perfektās formas dēļ," Sinklērs stāstīja izdevumam "Live Science".

Nesen "ledus pankūkas" veidojušās arī citās upēs Lielbritānijā. Tās ir relatīvi retas struktūras, kas mēdz veidoties aukstajos okeānos, upēs un ezeros.

Upēs tās veidojas, kad sasalušās putas uz ūdens virsmas, tā teikt, iesprūst straumē. Griežoties tās apaug ar citām ledus daļiņām un veido disku.

Ledus apļi var izaugt 20 līdz pat 200 centimetru lielas, un, lai arī tās izskatās cietas, parasti tās viegli izjūk, ja tiek paceltas.

Salīdzinot ar Ziemeļameriku un Antarktīdu, Lielbritānijā "ledus pankūkas" ir ļoti reta parādība. Tiesa, pēdējā laika straujās gaisa temperatūras pazemināšanās dēļ tās novērotas biežāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu