VIDEO "Bezbērnu nodoklis" varētu ienākt pa sētas durvīm - kā atvieglojumi ģimenēm ar bērniem, norāda ekonomists (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Plašu rezonansi raisīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Māra Sprindžuka (AS) rosinājums ieviest "bezbērnu nodokli". Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norādīja, ka šāds nodoklis varētu ienākt pa sētas durvīm, piemēram, kā atvieglojumi ģimenēm ar bērniem.

"Tā reakcija sakņojas tajā, ka nodokļu sistēma nav gluži taisnīga. Un jebkura runa par nodokļu palielināšanu tiek uztverta ļoti saasināti kā slogs, sods," norādīja Gašpuitis.

Viņaprāt, šādu nodokli būtu iespējams panākt, ejot "caur sētas durvīm" un piedāvājot lielākus atvieglojumus cilvēkiem ar bērniem.

"Protams, tas nodoklis nav reāls tuvākajos gados. Bet no sociālā atbalsta funkcijām mums tas tik un tā būtu jādara.

Tieši no atvieglojumu puses. Tāpēc, ka to var vienkāršāk izdarīt. Bet beigu beigās tas rezultāts var būt tas pats," sacīja Gašpuitis.

Jau vēstīts, ka 20. decembrī, diskutējot par Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu īstenošanas plānu tuvākajiem pieciem gadiem, Sprindžuks izteicās, ka, veidojot Latvijas ģimeņu politiku, varētu apsvērt tā dēvētā bezbērnu nodokļa ieviešanu. 

"Ja vēlamies, lai būtu vairāk bērnu, ir jāveido draudzīgs mārketings tajā, ka jums [ar bērniem] būs viegli, nevis rūpju pilna dzīve. Un varbūt arī skatīties uz bezbērnu ģimenēm, kā tas bija padomju laikos. Varbūt jāliek šis "bezbērnu nodoklis", kas tomēr ir arī sava veida signāls, ka mums ir jāražo nākotnes nodokļu maksātāji. Arī tā ir ģimeņu politika," uzsvēra Sprindžuks.

Sprindžuka pārdomas par minēto nodokli diskusiju pārējos ministros neraisīja.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu