Aptaujā noskaidrots, ko cilvēki visvairāk apņēmušies darīt 2023. gadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ake Studio/Shutterstock

Baltijas valstu iedzīvotāji 2023. gadā visbiežāk vēlēsies atrast papildu avotu naudas pelnīšanai, lai kompensētu dzīves dārdzības pieaugumu. Latvijā populāri būs gan meklēt piepelnīšanās veidus, gan censties izveidot drošības spilvenu, norādīts bankas "Citadele" veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Papildus peļņas avots ir populārākā finansiālā apņemšanās visās Baltijas valstīs - Latvijā šo mērķi nākamgad centīsies sasniegt 16%, Igaunijā - 18%, Lietuvā 13% respondentu.

Piepelnīties visbiežāk motivēti vīrieši vecumā starp 30 un 39 gadiem, liecina aptauja.

Drošības spilvena izveide tiek minēta kā otrs svarīgākais finanšu mērķis nākamajam gadam, un tieši Latvijā šī izvēle bijusi īpaši populāra - to atzīmējuši 16% respondentu, kamēr Igaunijā un Lietuvā - 9%.

Latvijā par uzkrājuma izveidošanu neparedzētiem gadījumiem visbiežāk domājuši cilvēki vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kuri mēnesī pelna no 751 līdz 1000 eiro.

Profesiju rindās visaktīvāk par drošības spilvena izveidi domā cilvēki, kas strādā par vadītājiem vai biroja darbinieki.

Trešais biežāk izvirzītais mērķis Latvijas iedzīvotājiem būs algas pielikuma saņemšana un iekrāšana ārzemju ceļojumam, kas aktuāla 7% aptaujāto iedzīvotāju. Igaunijā algas pielikumu savos mērķos ierakstījuši 11%, savukārt Lietuvā - tikai 5% respondentu. Ārzemju ceļojumam tikmēr Lietuvā un Igaunijā krās, attiecīgi, 9% un 6%.

Starp iedzīvotāju mērķiem samērā bieži manāmas ar mājokli saistītas investīcijas. Piemēram, 6% Latvijā nākamgad vēlētos iekrāt dzīvesvietas remontam, kamēr 5% - iegādāties nekustamo īpašumu.

Lietuvā iekrāt remontam plāno 9%, iegādāties īpašumu - 7%. Lietuvā arī visvairāk to cilvēku, kuri vēlas iekrāt mājokļa siltināšanai (6%), kamēr Latvijā un Igaunijā šī izvēle aktuāla tikai 1% un 2% aptaujāto.

Aptuveni 5% Latvijā (visbiežāk - jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem) nākamgad vēlētos sakrāt automašīnas iegādei. Lietuvā līdzīgs mērķis ir 6%, kamēr Igaunijā - 3% iedzīvotāju.

Sākt savu finanšu ieguldījumu pieredzi visvairāk vēlas Igaunijā, kur ieguldījumi finanšu instrumentos saistoši šķiet 5%, kas ir krietni vairāk nekā Latvijā (1%) un Lietuvā (2%).

Tieši Latvijā fiksēts vislielākais respondentu skaits (20%), kam nav finansiālās apņemšanās 2023. gadam. Starp šīs atbildes sniedzējiem galvenokārt dominē iedzīvotāji pēc 60 gadu vecuma. Lietuvā finansiālas apņemšanās nākamgad nebūs 17%, Igaunijā - 14% sabiedrības.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par finansiāla rakstura mērķiem 2023. gadā banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2022 .gada novembra izskaņā, aptaujājot 1010 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu