Dānijā atklāts labi saglabājies "purvu ķermenis", kas varētu būt sena rituāla paliekas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dean Fowler/"Twitter"

Dānijas arheologi atklājuši senu un labi saglabājušos skeletu, kas varētu būt pirms vairāk nekā 5000 gadu praktizēta rituāla upurēšanas palieka, vēsta "Science Alert".

Pētnieki no organizācijas ROMU, kas pārstāv 10 muzejus Dānijā, bija veikuši izrakumus netālu no Kopenhāgenas,

Izrakumu laikā viens no komandas locekļiem Kristians Dendrots-Šū atrada augšstilba kaulus. Pēc dziļākas rakšanas komanda uzgāja gandrīz visus kaulus no abām kājām.

Pētnieki konstatēja, ka tas ir ķermenis, kas bijis purvā. Ķermeņi purvos bieži paliek neskarti, neskatoties uz to, ka tie ir tūkstošiem gadu veci.

Dānijā tika atrasts arī viens no slavenākajiem "purva ķermeņiem" – Tolundas cilvēks.

Skelets nav pilnīgs, un nav arī "tiešu upurēšanas pēdu", taču arheologi uzskata, ka "purva cilvēks" nebija vienkārši slepkavības upuris, bet gan plānotas rituālas ceremonijas upuris.

Ir saprotams, ka senajiem Ziemeļeiropas iedzīvotājiem purvi ieņēma nozīmīgu lomu resursu dēļ, un tika uzskatīts, ka tie ir "vārti starp cilvēces pasauli un dievu pasauli".

Ķermeņi, kas atrasti purvos, varēja būt saistīti ar rituāliem dieviem periodā no 4300. g.p.m.ē līdz 600. g. p.m.ē. vai starp neolītu un dzelzs laikmetu.

Netālu no atrastā skeleta vietas tika atrasts akmens laikmeta krama cirvis, dzīvnieku kaulu paliekas un keramika, kas pētniekiem lika secināt, ka priekšmeti varētu būt atstāti kāda rituāla ietvaros.

Emīls Vinters Struve, ROMU vadošais arheologs, pastāstīja, ka cirvis nekad nav ticis lietots, tādējādi apstiprinot teoriju, ka tas izmantots kā rituāla elements, nevis slepkavības ierocis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu