Putina sabiedrotajam Medvedčukam atņemta Ukrainas pilsonība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viktors Medvedčuks.
Viktors Medvedčuks. Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotajam Viktoram Medvedčukam un vēl trim Ukrainas Augstākās radas (parlamenta) deputātiem atņemta Ukrainas pilsonība, savā vakara videouzrunā apstiprināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Tiek plānots viņiem atņemt arī deputāta mandātu. Visi četri bija no prokrieviskās partijas "Apvienotā platforma - Par dzīvību", kas tagad ir aizliegta.

"Pamatojoties uz materiāliem, kurus sagatavojis Ukrainas Drošības dienests un Ukrainas Valsts migrācijas dienests, atbilstoši mūsu valsts Konstitūcijai, es pieņēmu lēmumu par pilsonības izbeigšanu četriem cilvēkiem: Andrijam Derkačam, Tarasam Kozakam, Renatam Kuzminam un Viktoram Medvedčukam.

Ja tautas ievēlētie izvēlas kalpošanu nevis Ukrainas tautai, bet uz Ukrainu atnākušiem slepkavām, tad arī mūsu darbības būs atbilstošas," uzsvēra Zelenskis.

Medvedčuks daudzus gadus bija ietekmīgs politiķis Ukrainā un ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais. Putins ir arī Medvedčuka meitas krusttēvs.

Medvedčukam 2021. gada maijā izvirzīja apsūdzības valsts nodevībā un kara likumu un paražu pārkāpumā, un viņam noteica mājas arestu.

Jau pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainas Drošības dienests aizturēja Medvedčuku, kad viņš mēģināja aizbēgt no valsts, un tiesa viņam noteica drošības līdzekli apcietinājumu.

21. septembrī kļuva zināms, ka Medvedčuks ir apmainīts pret 200 Ukrainas karavīriem.

Septembrī apsūdzības valsts nodevībā un nelikumīgā bagātības iegūšanā tika izvirzītas Andrijam Derkačam. Tā kā viņš slēpās no izmeklēšanas, tad tika izsludināts meklēšanā.

Oktobrī apsūdzības valsts nodevībā tika izvirzītas Renatam Kuzminam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu