Vai bažas pamatotas? Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija komentē Didrihsonu "lietu" (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ink Drop, Ekrānuzņēmums/ Apollo.lv kolāža

Pēdējā laikā visai bieži sociālo tīklu lietotāji apspriež uzņēmēju un apģērbu veikala īpašnieku Elīnas un Naura Didrihsonu rādīto saturu soctīklos, kura centrā ir viņu pirmdzimtais dēliņš Džeisons. Kāds teic, ka bērnam nepieciešama fizioterapeita palīdzība, cits pauž neizpratni, par ko pārējie "cepas". 

Papildināts.

Runa ir par publiskotajām ikdienas ainiņām, kas šķiet gluži nevainīgas, taču ne viens vien soctīklu sekotājs pauž bažas par Džeisona veselību. 

Komentāri ir gaužām negatīvi, taču - vai tie ir pamatoti?

Pērnā gada nogalē Didrihsone atklāja, ka ģimene nonākusi sociālā dienesta redzeslokā. Tas notika īsi pēc tam, kad plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja Didrihsones publiskotais video ar dēlu. Influencere sava "Instagram" profila īsajos stāstiņos publicēja video, kurā bija redzams, kā viņas toreiz teju piecus mēnešus vecais dēliņš Džeisons sēž gultā, taču nevar noturēt līdzsvaru un nogāžas uz segas. Šāda darbība tika veikta vismaz četras reizes, spriežot pēc publicētā video. Viņas izpratnē video bija sirsnīgs, taču tieši tas atvēra "Pandoras lādi" turpmākajiem komentāriem un replikām sociālajā vidē.

Ņemot vērā Elīnas Didrihsones ietekmi tieši sociālajā vietnē "Instagram", kur viņai seko 107 tūkstoši sekotāju, sociālais dienests pat ieteica bērnu publiski nerādīt, lai izvairītos no nepatīkamajiem momentiem. Elīna gan nav ar mieru. Pēc vizītes sociālajā dienestā Didrihsone "Telegram" teica: "Ir tādi, kas satraucas, ka mēs ar savu ietekmi varam rādīt ļoti sliktu piemēru, kā ir jāaudzina bērns. Man vienkārši ir pārāk liela ietekme, pārāk daudz cilvēku seko līdzi."

Nākamo vētraino diskusiju pēc divām nedēļām atkal izraisīja kārtējais šķietami nevainīgais video ar dēlu. 

Kāda soctīklu lietotāja, pārpublicējot Didrihones video ar dēlu, rakstīja: "Kad bērns ir tik sasprindzis un burtiski trīcošs, ka "ar niķošanos par neko neļauj mums gulēt, mēs izvēlamies bļaustīties virsū, lēkāt apkārt un dauzīt labi skaļu troksni, lai viņš kārtīgi saprot, kā ir negulēt. Fonā vēl TV ieslēdzām, ja nu par maz visa kā"."

Pēc video parādīšanās "Twitter" sociālo tīklu lietotāji atkārtoti pauda bažas, sakot, ka bērnam ir nepieciešama fizioterapeita palīdzība.

"Apollo.lv" vērsās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTI), lai noskaidrotu, vai Didrihsoni ir arī VBTI redzeslokā, kā arī noskaidrotu speciālistu viedokli par bērna veselības stāvokli. Vai sociālo tīklu lietotāju bažas ir pamatotas?

"Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) jau iepriekš ir saņēmusi informāciju par Didrihsonu ģimeni un iesaistījusies tās izskatīšanā savas kompetences ietvaros," "Apollo.lv" sniedza atbildi VBTAI vadošais eksperts Taivo Trams.

Ņemot vērā plašo rezonansi soctīklos, lūdzām VBTAI speciālistu komentāru par apspriesto video.

Videomateriālu vērtē VBTAI Konsultatīvās nodaļas klīniskais psihologs: "No bērna attīstības viedokļa video ir pozitīvs un tiek izmantotas bērna vecumposmam atbilstošas metodes - vecāks demonstrē pozitīvu attieksmi, mijiedarbojas ar bērnu, maigi pieskaras un spēlējas ar skanošu rotaļlietu. Bērns ir mierīgs, kustīgs un vēro notiekošo. Apkārtējie apstākļi ir iekārtoti bērna emocionālai un fiziskai drošībai atbilstoši - mīksts paklājs, bērns atrodas mīkstā bērna spēļu manēžā, apkārt atrodas bērna mīkstās rotaļlietas. Video ir redzama tēva spēlēšanās ar bērnu, kas ir svarīgs komponents bērna attīstībā.

Kā nepiemērotu varētu minēt aprakstu pie pievienotā video, kas varētu radīt nepareizu interpretāciju par notiekošo - "bļaustīties virsū, lēkāt apkārt un dauzīt labi skaļu troksni, lai saprot, kā ir negulēt”, jo bērns šajā vecumposmā neko nespēj tā saprast un iemācīties." (Minētā teksta autori gan nav Didrihsoni, bet gan persona, kas ievietoja video soctīklos.)

Pēc raksta publicēšanas "Apollo.lv" vēlreiz sazinājās ar VBTI un noskaidroja, ka speciālisti pārprata to, ka apraksta autori nav vecāki, kas iezīmē būtisku problēmu - viena sabiebrības daļa redz problēmu, kas atspoguļota video, tikmēr citi fokusējas tikai uz video aprakstu.

VBTAI arī izsaka pateicību sabiedrībai par iesaistīšanos un rūpēm par bērnu drošību un aicina arī turpmāk visus būt līdzatbildīgiem par katru bērnu.

"Vienlaikus aicinām vecākus un bērnu likumiskos pārstāvjus rūpīgāk izvērtēt sociālajos tīklos izvietojamās informācijas lietderību un tās iespējamo turpmāko ietekmi uz bērnu dzīvi."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Didrihsones vārds izskanējis vairākos skandālos, kas izraisīja plašu sabiedrības rezonansi. Viņa vairākkārt nonākusi gan Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC), gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID) redzeslokā, un nu arī sociālā dienesta un bērnu tiesību aizsardzības inspekcija redzeslokā.

Lai gan sociālais dienests ieteica bērnu publiski nerādīt, Didrihsoni tomēr nav ar to mierā.

Plaši tika apspriesti viņas kā autovadītājas paradumi, neaizsprādzējot drošības jostu, kā arī jau pieminētie video ar dēlu, kas raisa plašu sabiedrības rezonansi.

Didrihsone saņēmusi aizrādījumus arī par mirkļbirkas #reklāma nelietošanu sociālajā tīklā "Instagram", kurā aktīvi reklamē apģērbus. Ik pa laikam parādās arī citas sūdzības - piemēram, vairākas sievietes apgalvo, ka apģērba iegādes brīdī viņām lūgts maksāt skaidrā naudā un netiek izsniegts čeks. Sūdzības ir arī par preču atgriešanas sistēmu.

Didrihsone piedalījās arī Aināra Šlesera dibinātās politiskās partijas "Latvija pirmajā vietā" dibināšanā un uzstājās ar 29. kārtas numuru. Didrihsone ar vīru Nauri ir reliģiskās organizācijas "Prieka vēsts" locekļi un nereti redzami tās rīkotajos pasākumos.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu