"Laba zīme burvīgam beigu sākumam." Podoļaks komentē Prigožina "cīņu" ar Krievijas Aizsardzības ministriju (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jevgēņijs Prigožins.
Jevgēņijs Prigožins. Foto: AP/Scanpix

"Cīņa" starp Krievijas Aizsardzības ministriju un krievu algotņu bandas "Vagner" vadoni Jevgēņiju Prigožinu par tiesībām piedēvēt galveno lomu iespējamajā Doneckas apgabala Soledaras ieņemšanā ir laba zīme, uzskata Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Izcēlies publisks kautiņš starp Krievijas viltus ziņu aģentūru (Aizsardzības ministriju) un militāri kriminālajām ultrām (Prigožins, [Krievijas Federācijas Nacionālās gvardes virspavēlnieks Viktors] Zolotovs, [Krievijas karaspēka komandiera vietnieks Ukrainā ģenerālis Sergejs] Surovikins).

Tēma ir "kurš labāk cīnās trīs dienu kara 11.mēnesī un kurš visvairāk nosēs Soledaru ar saviem līķiem."

Laba zīme burvīgam beigu sākumam [Krievijas Federācijai]!" vietnē "Twitter" raksta Podoļaks.

Jau ziņots, ka Krievijas paziņojumi par Soledaras ieņemšanu Doneckas apgabalā neatbilst patiesībai, piektdien paziņoja Ukrainas armijas austrumu grupējuma preses sekretārs Sehijs Čerevatijs.

Viņš piebildis, ka kaujas joprojām notiek pilsētā.

Atsaucoties uz drošības apsvērumiem, Čerevatijs tomēr atteicies sniegt sīkākas ziņas par esošo situāciju.

Iepriekš piektdien Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Soledara esot ieņemta.

Savukārt Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara, atzīstot, ka nakts uz piektdienu bijusi "karsta", uzsvērusi, ka Ukrainas armija pilsētu joprojām notur.

Krievi jau divas nedēļas veic masīvus uzbrukumus, cenšoties ieņemt Solidaru.

Kā norādījis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs, krievu algotņu banda "Vagner" piekopj kājnieku uzbrukuma viļņu taktiku, tādējādi ciešot milzīgus zaudējumus.

Reznikovs piebildis, ka "Vagner" vadonis Jevgēņijs Prigožins mēģinot pierādīt Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, ka viņa algotņi ir efektīgāki nekā Krievijas regulārā armija un cer saņemt prēmiju par Solidaras ieņemšanu.

Piektdien bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" uzsvēra, ka Krievijas spēki ir sašķelti vairākās daļās. Piemēram, militāro algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins ir Gersimovu atklāti kritizējis, tāpēc maz ticams, ka tagad viņš pakļausies Gerasimova norādījumiem, skaidroja Kažociņš, piebilstot, ka Ukrainā karo arī tā sauktie "kadirovieši" un "Rosgvardia", kuras komandieris Viktors Zolotovs ir absolūti lojāls Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, un "šie visi grupējumi tagad skatās, kurš var izrādīties par spēcīgāko".

Valsts prezidenta padomnieks domā, ka Krievijā "top neapmierinātība pašā augšā jeb ar to, kas augšā notiek, un tādēļ arī Gerasimovs tagad ir deleģēts iet un visu sakārtot, it kā viņš ar maģisku nūjiņu pēkšņi visu to varēs savest kārtībā, bet, ja nevarēs, tad mēs zinām, kas ir jāvaino".

Kopumā līdzšinējā Ukrainā karojošā Krievijas karaspēka komandiera Sergeja Surovikina nomainīšana ar Gerasimovu Kažociņam liekoties ļoti interesanta, jo "Surovikins nešaubīgi ir riebeklis, bet viņš ir ļoti kompetents ģenerālis".

To apliecinot Surovikina vadībā veiktā atkāpšanās no Hersonas, ko Kažociņš raksturoja kā vienu no visgrūtākajām šī kara operācijām, tomēr tās rezultātā ukraiņiem netika atstāts liels apjoms ar krievu ekipējumu un tika saglabātas labākās krievu vienības.

"Tomēr Surovikins [atkāpjoties no Hersonas] izglāba 20 līdz 30 tūkstošus, bet tas, protams, prezidentam Putinam neder, viņam vajag parādīt, ka viņš ir kaut ko izdarījis vienā gadā, un tādēļ viņi tā cīnās," skaidroja Kažociņš.

Jau ziņots, ka Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iecēlis Ģenerālštāba priekšnieku Gerasimovu par Ukrainā karojošā Krievijas karaspēka komandieri, trešdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Iepriekšējos trīs mēnešu šo amatu ieņēma Surovikins, kurš turpmāk būs Gerasimova vietnieks.

Gerasimovs kopš 2012.gada Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks. Krievijas bruņoto spēku stratēģijas tā sauktās "Gerasimova doktrīnas" galvenais autors.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu