Ugandā, iespējams, izvarota latviete. Saistībā ar apsūdzībām aizturēts mācītājs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Onlyshaynestockphoto/Shutterstock

Ugandā saistībā ar apsūdzībām par Latvijas tūristes izvarošanu aizturēts reliģiskās kustības "Epikaizo Ministries International" mācītājs Džozefs Kolinss Tvahirva, pavēstīja Ugandas policija.

36 gadus vecā latviete Inga (vārds mainīts) apsūdzējusi mācītāju Tvahirvu, ka garīdznieks aizvadītā gada nogalē viņu izvarojis.

Kā latviete pastāstīja laikrakstam "Daily Monitor", viņa bija sev rezervējusi dzīvokli Ugandas galvaspilsētas Kampalas Makindjes rajonā ar sistēmas "Airbnb" palīdzību.

Latvieti pārsteidzis, ka pēc ierašanās Entebes Starptautiskajā lidostā mācītājs norīkojis savus palīgus nogādāt viņu kādā citā mājā.

Pēc ierašanās šajā mājā, mācītājs Tvahirva ienācis viņas istabā, iegrūdis gultā un izvarojis, laikrakstam notikušo atstāstīja latviešu tūriste.

Policisti par notikušo sākotnēji nav izrādījuši nekādu atsaucību.

Policijas pārstāve sakariem ar presi Klēra Nabaka tagad apliecina, ka mācītājs aizturēts.

"Es gribētu valstij sniegt jaunāko informāciju, ka šis mācītājs šobrīd atrodas pie mums ieslodzījumā un ka mēs beidzam darbu pie mūsu izmeklēšanas. Šī lieta tiks nodota prokuratūrai tālākiem tiesiskiem soļiem," sacīja Nabaka.

Kā stāstīja latviete, policijas pārstāvji sākotnēji viņai nav palīdzējuši, pieprasījuši naudu un pat mudinājuši sievieti stāties ar viņiem dzimumsakaros.

Policisti tūristei arī teikuši, ka nekādu palīdzību viņa nesaņems.

Policijas pārstāve sakariem ar presi vēlāk atzina, ka policijas darbinieki rīkojušies neprofesionāli, viņi no darba atstādināti un aizturēti.

"Aizturētas trīs [Kampalas] Džindžas ceļa nodaļas policijas darbinieces. Tās ir detektīve seržante Dorīna Ojera, detektīve kaprāle Džūdita Akite un detektīve Džoisa Ajilegeta," sacīja Nabaka.

Latviete nogādāta drošībā, kad ziņas par šo atgadījumu izplatījušās, un viņai izteikti izrēķināšanās draudi, piebilda policijas oficiālā pārstāve.

Atbilstoši Nabakas teiktajam aizturētas vienīgi policistes sievietes, tomēr latviešu tūriste norāda, ka policijas iecirknī bijuši arī policisti vīrieši, kas viņai seksuāli uzmākušies.

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridiskais spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no lietas nodarījuma smaguma, ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem, vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu