Pret Makrona ierosināto pensiju reformu Francijā protestē miljons cilvēku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā miljons cilvēku ceturtdien izgāja Francijas ielās, lai protestētu pret pensiju reformu, un Parīzē starp demonstrantiem un policiju izcēlās sadursmes.

Streiku dēļ bija traucēta sabiedriskā transporta satiksme, nedarbojās skolas un lielas daļa civildienesta.

Iekšlietu ministrijas apkopotie dati liecina, ka pret prezidenta Emanuela Makrona virzīto plānu paaugstināt pensionēšanās vecumu ceturtdien protestējuši 1,2 miljoni cilvēku, no kuriem 80 000 piedalījās protesta akcijā Parīzē.

Savukārt galēji kreisi noskaņotā arodbiedrība CGT paziņojusi, ka visā Francijā protestos piedalījušies vairāk nekā divi miljoni cilvēku, bet galvaspilsētā - 400 000.

Nākamie protesti plānoti 31.janvārī.

Parīzes Bastīlijas rajonā daži demonstranti apmētāja policistus ar pudelēm, atkritumu urnām un dūmu svecēm, bet kārtības sargi nekārtību cēlāju izklīdināšanai izmantoja asaru gāzi.

Arī Nācijas laukumā Parīzes austrumos jaunieši iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem, aizdedzināja vairākus velosipēdus un izdemolēja autobusa pieturas.

Policija paziņo, ka par ieroču nēsāšanu vai vardarbību aizturēti 44 cilvēki. Lielākā daļa aizturēto ir tā dēvētā Melnā bloka pārstāvji - anarhisti, kas, tērpušies melnā, demonstrāciju laikā cenšas izraisīt nekārtības un vardarbīgas sadursmes.

Policija ziņo, ka apmēram tūkstoti radikāļu izdevies nošķirt no pārējiem demonstrantiem.

Ziņas par plašiem vardarbīgiem incidentiem no citām vietām Francijā nav saņemtas.

Valdības aplēses liecina, ka ceturtdienas pusdienlaikā Francijā streikoja trešdaļa sabiedriskajā sektorā strādājošo.

Streiku dēļ bija traucēta sabiedriskā transporta kustība Prīzē, kur tika slēgta viena metro līnija, bet citās kursēja samazināts vilcienu skaits. Visā Francijā tika atcelti daudzi vilcienu reisi.

Parīzes metro un autobusu satiksmes traucējumu dēļ basketbola faniem bija apgrūtināja nokļūšana izpārdotajā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē starp Detroitas "Pistons" un Čikāgas "Bulls".

Streikoja arī apmēram 40% sākumskolas skolotāju un vairāk nekā 30% vidusskolas skolotāju, liecina oficiālās aplēses, lai gan arodbiedrības ziņo par attiecīgi 70% un 65% streikojošu skolotāju.

Valstij piederošā enerģētikas giganta EDF streikojošie darbinieki norādījuši, ka samazinājuši elektroenerģijas ražošanu par 7000 megavatu, bet tīklu operators ziņo, ka tā samazināta par 5000 megavatu.

Taču arodbiedrība CGT apgalvo, ka šis samazinājums patērētājus neietekmēšot.

Arodbiedrības iebilst pret Francijas valdības ierosinājumu līdz 2030.gadam palielināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem.

Valdība plāno īstenot arī citas pensiju sistēmas izmaiņas, kuru dēļ pilnas pensijas saņemšanai nāksies strādāt ilgāk.

Šī ir pirmā reize pēdējo 12 gadu laikā, kas pagājuši kopš iepriekšējām pensiju sistēmas reformām, kad visas Francijas arodbiedrības uzstājas vienotā frontē.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka apmēram divas trešdaļas francūžu iebilst pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu.

Makrona pirmais mēģinājumu veikt reformu 2019.gadā apturēja Covid-19 pandēmija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu