Arizonā sāk nojaukt no kuģu konteineriem izveidoto sienu pie Meksikas robežas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

ASV Arizonas štatā piektdien sāka nojaukt pirms dažiem mēnešiem no kuģu konteineriem izveidoto sienu pie Meksikas robežas, kas nodokļu maksātājiem izmaksāja 100 miljonus dolāru.

Toreizējais Arizonas gubernators republikānis Dags Dasijs savas administrācijas pēdējos mēnešos lika izvietot milzīgu kravas konteineru līniju uz robežas starp ASV un Meksiku, lai ar tās palīdzību apturētu nelegālo imigrāciju.

Taču pēc tam, kad Vašingtona viņu iesūdzēja tiesā par konteineru novietošanu uz federālās zemes Koronado nacionālajā mežā, Dasijs, kura vietā tagad ievēlēta demokrāte Keitija Hobsa, decembrī piekrita tos novākt.

Dasija konteineru sienas izveide sākās 2022.gada vidū un ātri tika nopelta, kritiķiem to nosodot kā cinisku politisku soli, kas kaitē videi un nekādi neietekmē nelegālo robežšķērsošanas gadījumu skaitu.

Idejas pretinieki norādīja, ka konteineri, kas tika sakrauti septiņus kilometrus garā līnijā cauri federālajām zemēm, sadalīja svarīgu aizsargājamo zonu.

Viņi arī norādīja, ka reljefs ir tik grūti pārvarams, ka cilvēku kontrabandisti to nekad īsti nav izmantojuši.

Praksē divās kārtās sakrautie konteineri nebija piemēroti sienas izveidei, tos ne vienmēr izdevās salikt rindā, kā rezultātā starp konteineriem bija pietiekami lielas spraugas, caur kurām iziet cauri sienai.

Dažos apgabalos reljefs bija pārāk stāvs, lai tos varētu novietot, un strādniekiem bija jāatstāj tukšas vietas sienā.

Arizonai ir aptuveni 600 kilometru gara robeža ar Meksiku, uz kuras ir vides aizsardzības zonas, nacionālie parki, militārās zonas un pamatiedzīvotāju rezervāti.

Līdz Donalda Trampa nākšanai pie varas 2017.gadā Arizonai bija ļoti maz fiziska nožogojuma, kas to atdalītu no Meksikas.

Tagad lielās robežas daļās ir žogs, kas sasniedz deviņu metru augstumu.

Pirms konteineru ierašanās Koronado nacionālajā mežā robeža tur bija tikai stiepļu žogs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu