Vairākās Latvijas pilsētās palielinās gripas intensitāte

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Prostock-studio/Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā, no 16. janvāra līdz 22. janvārim, augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Rīgā un Daugavpilī.

Gripas vidējā intensitāte Latvijā palielinājusies. Kopumā pagājušajā nedēļā reģistrēti 502,9 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kamēr vēl nedēļu iepriekš tādu bija 417,2. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem no pieciem līdz 14 gadiem.

SPKC dati liecina, ka nedaudz palielinājies pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtos augšējo elpceļu infekciju gadījumos - 1627 pacienti jeb vidēji 2199,3 uz 100 000 iedzīvotājiem. Augstāka saslimstība reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam,

Kopš gripas sezonas sākuma Latvijā kopā laboratoriski apstiprināti 699 gripas gadījumi un ģimenes ārstu prakses ziņojušas par 2619 klīniski apstiprinātiem saslimušajiem.

No monitoringā iesaistītajām slimnīcām saņemta informācija par 865 stacionētajiem pacientiem ar gripu un 163 stacionētajiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju. Saņemta informācija par 40 nāves gadījumiem ar laboratoriski apstiprinātu A tipa gripu, pārsvarā tās bija personas virs 60 gadiem, kuras sirga ar vairākām blakus saslimšanām.

No šiem nāves gadījumiem 19 pacienti nebija vakcinēti pret gripu, bet 21 pacientam vakcinācijas statuss nebija zināms.

Vienlaikus pagājušās nedēļas laikā Latvijā laboratoriski apstiprināti 177 Covid-19 gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš - 264 Covid-19 gadījumi. Salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu SARS-CoV-2 pozitīvo paraugu īpatsvars samazinājies par 2,8%.

Kopumā no monitoringā iesaistītajām slimnīcām saņemts 91 ziņojums par stacionētajiem pacientiem ar Covid-19 infekciju. Jaunatklāto Covid -19 gadījumu samazinājums skaidrojams ar izmaiņām Covid-19 testēšanas algoritmā. Tāpat, iepriekšējā nedēļā reģistrēti deviņi nāves gadījumi Covid-19 pacientiem.

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks.

Vakcinācijai var pieteikties pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai portālā "manavakcina.lv". Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu