Ukrainas austrumu teritorijas bija Maskavas kontrolē kopš 2014. gada pavasara, paziņo ECT (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas karavīrs frontes līnijā Doņeckā
Ukrainas karavīrs frontes līnijā Doņeckā Foto: ANATOLII STEPANOV/AFP

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pieņēmusi lēmumu, saskaņā ar kuru Ukrainas austrumdaļas teritorijas, kur 2014. gadā tika pasludinātas "tautas republikas", "de facto" atradās Maskavas kontrolē.

Tas nozīmē, ka no starptautisko tiesību skata punkta par cilvēktiesību pārkāpumiem šajā teritorijā atbildīga var būt tieši Krievija.

Runa ir gan par "tautas republiku" bruņoto formējumu, gan Krievijas karavīru pastrādātajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tiesas lēmumā runa ir arī par Krievijas karavīru atrašanos Ukrainas austrumos vismaz kopš 2014. gada aprīļa, kā arī par Krievijas armijas pilna mēroga atrašanos šajos reģionos kopš 2014. gada augusta.

Krievijas karavīriem bija būtiska ietekme uz separātistu stratēģiju, tie piegādāja viņiem ieročus, pēc separātistu norādījumiem veica artilērijas apšaudes, teikts lēmumā.

Tiesa līdz ar to noraidīja Krievijas argumentus, ka nav iespējams izskatīt lietu "Ukraina un Nīderlande pret Krieviju", jo runa esot par Ukrainas teritoriju, ko vadījuši separātisti.

Šajā lietā runa ir par lidsabiedrības "Malaysia Airlines" avioreisa lidmašīnas katastrofu, kurā dzīvību zaudēja 298 cilvēki.

Atbilstoši Nīderlandes Hāgas tiesas lēmumam, lidmašīna notriekta ar Krievijas zenītraķešu sistēmu "Buk", ko vadījuši ar Krieviju saistīti cilvēki.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu