Zemes iekšējais kodols šķietami apstājies un mainīs rotācijas virzienu (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pavel Chagochkin/Shutterstock

Jaunā pētījumā secināts, ka Zemes iekšējais kodols ir pārtraucis griešanos un, iespējams, mainīs rotācijas virzienu, vēsta medijs "Vice".

Pētnieki Jī Jans un Sjaoduns Sons, Pekinas Universitātes Zemes un kosmosa zinātņu skolas "SinoProbe" laboratorijas pārstāvji, ir fiksējuši pārsteidzošus novērojumus, kas liecina, ka iekšējais kodols pēdējā desmitgadē ir gandrīz pārtraucis rotāciju un, iespējams, piedzīvo rotācijas maiņu.

Tas ir būtisks atklājums, kas varētu palīdzēt klimata pārmaiņu pētīšanai. Lai gan kodola rotācija ietekmē Zemes virsmas vidi, zinātnieki uzskata, ka tā ir normāla parādība, kas neapdraud dzīvību uz mūsu planētas.

Zemes iekšējais kodols ir cieta metāla bumba, aptuveni 75% no Mēness izmēra. Tas var griezties dažādos ātrumos un virzienos, salīdzinot ar mūsu planētu, jo atrodas šķidrā ārējā kodolā, taču zinātnieki nav pārliecināti, cik ātri tas griežas un vai tā ātrums laika gaitā mainās.

Iepriekš zemes kodola apstāšanās tika novērota 1970. gadu sākumā.

2021. gadā citā pētījumā tika noskaidroti vēl vairāki būtiski fakti par Zemes iekšējo kodolu.

Vairāk nekā pusgadsimtu zinātnieki uzskatīja, ka Zemes iekšējais kodols ir cieta, saspiesta dzelzs lode, kuru ieskauj šķidrs ārējais kodols. Tomēr 2021. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Physics of the Earth and Planetary Interiors", zinātnieki noskaidrojuši, ka planētas iekšējā kodola cietība variējas no cieta līdz pusmīkstam un pat šķidram.

Novērojumi pamatīgi pārsteidza zinātniekus, jo tie nozīmēja tikai vienu: uzskats par Zemes kodola struktūru nav pareizs.

"Mēs atradām pierādījumus, ka kodols ir vietām mīksts un vietām ciets," stāstīja pētnieki.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu