VIDEO "Nebija pirmā desmita prioritāte." Latvijai draud soda sankcijas par invazīvo augu ierobežošanas regulas nepildīšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Neizpildot prasības, kas noteiktas invazīvo augu ierobežošanas regulā, Latvija jau otro reizi saņēmusi brīdinājumu no Eiropas Komisijas (EK), vēsta Panorāma. 

Pēdējā brīdinājumā minēts, ka EK pret Latviju un vēl piecām Eiropas Savienības (ES) valstīm vērsīsies ES Tiesā. Iespējamā soda nauda varētu būt 308 000 eiro.

Valdība par šādu iespējamību tika informēta jau 2019. gadā, taču pietiekami aktīva rīcība tā arī nesekoja. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) skaidroja, ka Latvijai bija jāizstrādā plāns, kā to darīt, un tā izstrādē jāsadarbojas divām ministrijām: Zemkopības ministrijai (ZM) un VARAM. Taču šis darbs izdarīts tikai daļēji. VARAM norādīja, ka ZM neizpildīja savu darba uzdevumu, neatrada 30 tūkstošus eiro, ko piešķirt ministrijas padotības iestādei Valsts augu aizsardzības dienestam.

LTV vēlējās noskaidrot, kāpēc jau pēc pirmā brīdinājuma netika rasts risinājums. Bijušais ministrs Juris Pūce šīs dienas laikā neatsaucās ne uz Latvijas Televīzijas zvaniem, ne īsziņām.

Savukārt bijušais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) bija lakonisks: "Tas neapšaubāmi droši vien nebija pirmā desmita prioritāte, ko es tagad varētu jums izstāstīt, kā ar invazīvajām sugām [plānoja cīnīties], kas ir noticis manā ministrēšanas laikā."

ZM atbildīgā departamenta pārstāve savukārt norādīja, ka regulas izpildei nepieciešamie 30 tūkstoši eiro tika meklēti, taču bez panākumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu