Vairākas Krievijai "draudzīgās" valstis uzgriezušas tai muguru, pievienojoties Rietumu sanckijām banku sektorā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kremlis.
Kremlis. Foto: OlegDoroshin/Shutterstock

Pretēji Krievijas cerībām, vairākas valstis, kuras tā uzskata par "draudzīgām", faktiski pilnībā pievienojušās Rietumvalstu sankcijām. Tas attiecas uz Krievijas banku sektoru, atsaucoties uz Krievijas bankas viceprezidentu Aleksandru Rahmaņinu, raksta neatkarīgais medijs "The Moscow Times". 

Pēc viņa teiktā, sadarboties ar sankcionētajām bankām un kredītiestādēm atsakās partneri no Ķīnas, Turcijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un pat no vairākām postpadomju valstīm – Kazahstānas, Uzbekistānas, Kirgizstānas un Turkmenistānas.

"Krievijas cerības, ka Ķīnas bankas "stāsies rindā", lai palīdzētu Krievijai, izrādījās veltīgas – lielākās valsts bankas, kā ICBC, "Bank of China" un "China Construction Bank", ir atteikušās apkalpot sankcionēto Krievijas banku veiktās transakcijas, tādējādi bloķējot sadarbību," paziņoja Rahmaņins.

Apiet ierobežojumus ar tirdzniecības palīdzību ne vienmēr ir iespējams.

"Visa [Ķīnas] maksājumu infrastruktūra ir pakārtota SWIFT. Pat ja Krievijas banku atslēdz no šīs sistēmas, tad attiecīgi tā nevar iegūt pieeju starpvalstu maksājumiem," tā Rahmaņins.

Sankcijas stingri ievēro arī Turcijas bankas – tās atsakās atvērt kontus bankām, kas iekļautas sankciju sarakstos. 

"Ņemot vērā, ka pret būtisku daļu Krievijas banku sektora lielākā vai mazākā mērā ir noteiktas sankcijas, mums atliek sadarboties vien ar kāda otrā ešelona Turcijas bankām," tā Rahmaņins.

AAE ir populāra vieta, kur Krievijas kompānijas masveidā reģistrē savu uzņēmējdarbību, cenšoties izvairīties no sankcijām. Taču arī šeit ir problēmas. Vietējais regulators neļauj pilnā mērā piekļūt ASV dolāriem un dirhamiem. Tādējādi arī AAE neļauj Krievijas kompānijām pilnībā izvērst savu uzņēmējdarbību.

Analogas problēmas ir novērotas arī ar Krievijas uzņēmumu piekļuvi Kazahstānas tengei, Uzbekistānas sumam, Kirgizstānas somam un Tadžikistānas somani.

Sankcijas, kas tika pret Krieviju noteiktas pēc iebrukuma Ukrainā, ir padarījušas Krieviju par "pasaules čempioni" sankciju jomā.

Sankcijas attiecas gan uz fiziskām, gan uz juridiskām personām, bet nacionālā banku sistēma ir kļuvusi par ļoti izolētu vienību. Rietumi pret noteica sankcijas pret vairāk nekā 20 Krievijas bankām, no kurām deviņas tika atslēgtas no SWIFT.

No lielākajām valsts bankām, kam joprojām bija ļauta pieeja dolāriem un eiro, vēl nesen bija "Gazprombank", kas tiek izmantota norēķiniem par Krievijas gāzi. Taču arī šī banka janvārī zaudēja piekļuvi amerikāņu kontiem, bez kuriem operācijas dolāros nav iespējamas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu