"ABLV Bank" uzvar tiesā VID par gandrīz miljons eiro nodokļu pārmaksu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"ABLV Bank".
"ABLV Bank". Foto: Sintija Zandersone/LETA

Likvidācijas procesā esošā banka "ABLV Bank" ir tiesā uzvarējusi Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Strīds tiesā bija par 966 865 eiro nodokļu pārmaksu.

Administratīvajā rajona tiesa 1.februārī lēmusi par labu "ABLV Bank", uzdodot VID pārbaudīt, vai "ABLV Bank" uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijā par 2017. gadu uzņēmumu ienākuma nodokļa pārmaksa 966 865 eiro apmērā ir korekti aprēķināta, kā arī apstiprināja "ABLV Bank" uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācijā par 2017 .gadu deklarētā uzņēmumu ienākuma nodokļa pārmaksu.

"ABLV Bank" sagatavoja un 2018. gada 15. novembrī iesniedza uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju par 2017. gadu. Sagatavojot 2018. gada finanšu pārskatu, banka laboja 2017. gada pārskatu, savukārt 2021. gada 13. un 27 .aprīlī banka iesniedza precizētu uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarāciju par 2017 .gadu.

Ar VID 2021. gada 2. jūnija lēmumu bankai atteikts apstiprināt par 2017. gadu deklarēto uzņēmumu ienākuma nodokļa pārmaksu 966 865 eiro.

Izskatot bankas apstrīdēšanas iesniegumu, ar VID 2021. gada 27. oktobra lēmumu sākotnējais lēmums tika atstāts negrozīts.

"ABLV Bank" lēma vērsties tiesā.

Spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā.

Jau vēstīts, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018. gada 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") 2018. gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

"ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņojis, ka nav atradis pierādījumus "ABLV Bank" vadības iesaistei kukuļdošanā, kā to savā ziņojumā bija apgalvojusi "FinCEN". Savukārt Finanšu izlūkošanas dienests atzina, ka nav atklājis Ziemeļkorejas sankciju pārkāpumus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu