Vīrietis tiesā cīnās par savām tiesībām staigāt apkārt kailam (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alehandro Kolomārs.
Alehandro Kolomārs. Foto: Reuters/ScanPix

Februāra sākumā Spānijas augstākā tiesa atzina Alehandro Kolomāra tiesības staigāt apkārt kailam, vēsta aģentūra REUTERS. Reģiona tiesā spānim tika piespriests naudas sods par to, ka viņš kails staigājis pa kādas Valensijas reģiona pilsētas ielām. Alehandro Kolomārs spriedumu pārsūdzēja un arī uz tiesas sēdi ieradās tikai ar zābakiem kājās.

29 gadus vecais Alehandro Kolomārs ieradās pie tiesas ēkas, ģērbies tikai pārgājiena zābakos. Tālāk viņš gan netika, viņam tika pavēlēts uzvilkt vairāk apģērba, lai iekļūtu ēkā. Tiesas procesā viņš apgalvoja, ka naudas sodi par kailumu pārkāpj viņa tiesības uz ideoloģisko brīvību.

Reģiona augstākā tiesa bija noraidījusi apelācijas sūdzību par naudas soda atcelšanu, kas vīrietim tika piespriests par atrašanos kailam Aldaijas pilsētas sabiedriskās vietās.

Spānijas augstākā tiesa lēma, ka naudas sods nav jāmaksā un spānim ir tiesības uz kailumu.

Tiesa tomēr atzina "juridisku vakuumu" Spānijas tiesību aktos attiecībā uz publisku kailumu.

Alehandro Kolomārs aģentūrai “Reuters” pastāstīja, ka sācis publiski izģērbties 2020. gadā un, staigājot apkārt pilnīgi pliks, saņēmis vairāk atbalsta nekā apvainojumu. Reiz gan viņam esot draudēts ar nazi.

"Sodam nav jēgas," viņš teica. "Viņi mani apsūdzēja neķītrā ekshibicionismā. Saskaņā ar vārdnīcu, tas norāda uz seksuālu nodomu. Tam nav nekāda sakara ar to, ko es daru."

Alehandro Kolomārs stāsta: “Katru vakaru es parkā trenējos. Kad kļuva karsts, novilku kreklu, un kāda sieviete sāka ar mani strīdēties. Viņa teica: ja viņa iedomātos novilkt kreklu, viņu kauninātu un apsaukātu. Saprotu, kā viņa to domāja, bet tas nenozīmē, ka es tāpēc nevaru izģērbties.

Problēma ir sabiedrībā, ne manā kailumā.”

Publisks kailums Spānijā ir likumīgs kopš 1988. gada. Ikviens var staigāt pa ielu kails bez bailēm tikt arestētam. Daži reģioni, piemēram, Valjadolida un Barselona, gan ir ieviesuši savus likumus, lai regulētu nūdismu, īpaši ārpus pludmales. Tiesa norādīja, ka Aldaijas pilsētā, kurā spānis tika apsūdzēts, nav likuma, kas aizliegtu nūdismu.

Valensijas tiesa nolēma: kaut arī Kolomārs dažādos laikos staigājis kails pa divām dažādām Aldaijas ielām, viņa uzvedība neliecināja par iedzīvotāju drošības, miera vai sabiedriskās kārtības apdraudējumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu