VIDEO ⟩ Medijs: Rīgas iedzīvotāji nepamatoti pārmaksājuši par apkuri. "Rīgas siltums" to noliedz (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

Žurnāls "Forbes" veica aprēķinus par siltumenerģijas rēķiniem Rīgā. Nedēļas laikā ir pārmaksāti 785 000 eiro. Uzņēmums "Rīgas siltums" gan tam nepiekrīt, bet par jomu politiski atbildīgā Ekonomikas ministrija (EM) šobrīd to nekomentē, vēsta raidījums "Panorāma".

Žurnāls "Forbes" aprēķinājis, ka nedēļas laikā par siltumenerģiju Rīgā pārmaksāti 785 000 eiro. "Rīgas siltums" gan tam nepiekrīt, bet par jomu politiski atbildīgā Ekonomikas ministrija (EM) ietur pauzi līdz nākamnedēļai.

"Forbes" uzskata - "Rīgas siltums", neievērojot likuma prasību, iepirkumu veic tikai par 20% no iepērkamā apjoma, nav arī cenu atklātības.

Žurnāls rakstīja: "Pretēji Enerģētikas likuma 49. panta otrajā daļā noteiktajam pienākumam ievērot ekonomiskā pakāpeniskuma principu, "Rīgas siltums" iepirkumu veica tikai par 20% no nepieciešamās enerģijas jeb 18 361 MWh, tādējādi nenodrošinot ne atklātību cenu jautājumā, ne iespēju privātiem piegādātājiem piedalīties iepirkumā par visiem 93 000 MWh."

"Nē, noteikti, noteikti tā nav. Jo mēs esam veikuši aprēķinus, kas būtu, ja mēs nopirktu no visiem neatkarīgajiem ražotājiem par tarifu cenu. Mēs nenopirkām par tarifu cenu, mēs nopirkām no piedāvājuma, kas bija ar atlaidēm, kas ir mazāks par neatkarīgo piegādātāju tarifu. Un, ja mēs no visiem būtu nopirkuši par tarifu cenām, mēs būtu samaksājuši vairāk, nekā mēs maksājam šajā nedēļā, - par 247 000 eiro," skaidroja "Rīgas siltuma" valdes loceklis Raivis Elliņš, norādot, ka šī summa būtu jāmaksā vēl virs minētajiem 785 000 eiro.

Mainīt esošo iepirkuma procedūru un ļaut privātuzņēmējiem piedalīties nevis tikai 20%, bet visos 100% no apjoma, "Rīgas siltums" negrib, jo uzskata, ka tad konkurences nebūs vispār un katrs prasīs "Latvenergo" tarifiem atbilstošu cenu, kas būtu ļoti augsta. Taču nav skaidrs, kāpēc nevarētu rīkot izsoli un tā dzīt cenas lejā. Tas ir jautājums Ekonomikas ministrijai, no kuras atbildes nav, jo neesot vēl pietiekami iepazinušies ar situāciju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu