VIDEO Tūrisma objekts Ādažu novadā mulsina ļaudis. To rotā okupācijas varas simboli (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Meža ielokā Ādažu novadā, kur kādreiz bija padomju armijas slepena militārā bāze, apskatei saglabāti un vienuviet izvietoti daudzi betona bloki ar okupācijas varas simboliem un saukļiem, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu". 

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Pēc Krievijas asinskārā diktatora izvērstā kara Ukrainā Latvijas pašvaldībām likums noteica apzināt pieminekļus un citus objektus, kas slavina okupācijas varas. Līdz pērnā gada novembra vidum tie bija jādemontē.

Šajā apkaimē reiz bija padomju militārpersonām būvēta pilsētiņa ar slepenu pretgaisa aizsardzības bāzi. Tās teritoriju 2020. gadā, pirms Krievijas izvērstā kara Ukrainā, iekļāva Latvijas un Igaunijas militārā mantojuma tūrisma projektā "Militarty Heritage", kura mērķis bija pēdējo simts gadu vēstures liecības apkopotu militārā mantojuma tūrisma produktā.

Piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus, projekta ietvaros teritorija labiekārtota, vienuviet izvietojot betona sētas fragmentus.

Pārsimt metru attālumā saglabājušies angāru, kuros izvietoja pretgaisa aizsardzības ierīces un ieročus, fragmenti. Turpat netālu ierīkota atpūtas vieta ar informatīvu stendu par Carnikavas apkārtnes militāro vēsturi, tai skaitā padomju okupācijas un militarizācijas sekām Carnikavas pusē.

Carnikavas Novadpētniecības centra direktora vietnieks Ivars Dimdiņš nenoliedz, ka pašvaldībā, apzinot no acīm aizvācamās okupācijas režīmu slavinošās atliekas, lauza šķēpus par to, vai šādai apskates vietai, ņemot vērā šodienas kontekstu, jābūt.

Tomēr tikai un vienīgi izglītošanas nolūkā, ņemot vērā arī faktu, ka teritorijas labiekārtošanā ieguldīti līdzekļi, lēma saglabāt šo tūrisma objektu, kas stāsta par skaudriem laikiem Latvijas vēsturē.

Pašvaldībā sola, ka tuvākajā laikā izvietos vēl vienu informatīvu plāksni tieši pie apskates vietas, kurā gozējas okupācijas varas simboli, tādējādi cerot kliedēt satraukto iedzīvotāju mulsumu.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu