ASV pauž bažas par Ķīnas letālas militārās palīdzības sniegšanu Krievijai (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: EPA/Scanpix

ASV pēdējā laikā novērojušas satraucošas tendences Ķīnas atbalstā Krievijas armijai, tādēļ pauž bažas, ka Ķīna varētu apsvērt sniegt Maskavai letālu militāro palīdzību, telekanālam CNN norāda ASV amatpersonas.

Amatpersonas neatklāja, kādu tieši informāciju ASV ir ieguvušas, bet norādīja, ka ASV amatpersonas bijušas gana nobažījušās, lai dalītos šajā informācijā ar sabiedrotajiem un partneriem Minhenes drošības konferencē.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sestdien konferences starplaikā pieskārās šai tēmai, tiekoties ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji.

"Sekretārs izteicās diezgan skarbi, brīdinot par ietekmēm un sekām, ko radīs Ķīna, sniedzot materiālu atbalstu Krievijai vai palīdzot Krievijai sistemātiski izvairīties no sankcijām," žurnālistiem atklāja augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona.

Arī ASV viceprezidente Kamala Harisa runā Minhenē norādīja uz Ķīnas atbalstu Krievijai.

"Mūs satrauc arī tas, ka Pekina kopš kara sākuma ir padziļinājusi attiecības ar Maskavu.

Raugoties nākotnē, jebkuri Ķīnas soļi, lai sniegtu letālu atbalstu Krievijai, tikai atalgotu agresiju, turpinātu slepkavības un vēl vairāk grautu likumos balstīto kārtību," sacīja Harisa.

ASV amatpersonas CNN norādīja, ka Ķīna publiski cenšas pozicionēt sevi kā miera veicinātāju - Vans Minhenes drošības konferencē paziņoja, ka Ķīna drīzumā prezentēs miera iniciatīvu kara izbeigšanai Ukrainā - un uzturēt labas attiecības ar Eiropu, bet tajā pašā laikā Ķīna pa kluso palīdz Krievijas kara centieniem un apsver letālas militārās palīdzības sniegšanu Krievijai.

CNN sestdien jautāja Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai, vai, viņasprāt, Ķīna ieklausās Eiropas aicinājumā neatbalstīt Krieviju. Viņa atbildēja, ka situācija ir gluži pretēja.

"Mēs esam redzējuši, kā Ķīna un Krievija paraksta paziņojumu par neierobežotu partnerību, un es domāju, ka mums ir nepieciešams vairāk pierādījumu un lielāka rīcība, lai redzētu, ka Ķīna neatbalsta Krieviju," CNN sacīja Leiena. "Līdz šim mēs redzam pretējo," viņa piebilda.

Blinkens intervijā raidorganizācijas CBS programmā "Face the Nation" sacīja, ka ASV uzmanīgi seko līdzi, vai Ķīna nepalielina atbalstu Krievijai, un Vašingtona ir likusi skaidri saprast Pekinai, kādas būs sekas ieroču vai munīcijas piegādēm Kremlim.

"Līdz šim mēs esam redzējuši Ķīnas uzņēmumus - un, protams, Ķīnā īsti nav atšķirības starp privātiem uzņēmumiem un valsts - mēs esam redzējuši, ka tie sniedz neletālu atbalstu (..) Krievijai izmantošanai Ukrainā," sacīja Blinkens.

Baidena administrācija pagājušajā mēnesī norādīja Ķīnai uz pierādījumiem, kas liecina, ka Ķīnas uzņēmumi ir pārdevuši Krievijai neletālu aprīkojumu izmantošanai Ukrainā, un centās noskaidrot, cik daudz Pekina zina par šiem darījumiem, vēstīja CNN.

Ķīnas uzņēmumi pārdevuši Krievijai ķiveres, bruņu vestes un tamlīdzīgas preces, bet līdz šim Pekina atturējusies piegādāt Krievijai nopietnāku militāro palīdzību, piemēram, ieročus sistēmas, CNN atklāja ASV amatpersonas.

Taču pēdējā laikā ASV novērojušas pazīmes, ka Pekina, iespējams, apsver arī letālas militārās palīdzības piegādi Krievijai, sacīja amerikāņu amatpersonas.

Neilgi pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievija un Ķīna paziņoja, ka abu valstu draudzībai nav robežu, un Vans šomēnes gatavojas apmeklēt Krieviju, ziņoja CNN.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu