FOTO un VIDEO ⟩ "Vienkārši bez vārdiem." Ar agresorvalsts simboliku apķēpāts holokausta upuru memoriāls Rīgā (16)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
No Biķernieku memoriāla notīrīti uzkrāsotie "Z" burti
No Biķernieku memoriāla notīrīti uzkrāsotie "Z" burti Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kāds vandalis ar agresorvalsts simboliku apķēpājis Biķernieku memoriāla vārtus Rīgā, iedzīvotājs ziņo mikroblogošanas vietnē "Twitter". "Rīgas pieminekļu aģentūras" darbinieki operatīvi notīrīja ķēpājumus.

Krista Šukeviča publicētajā attēlā redzams, ka uz Biķernieku memoriāla ir uzzīmēti vairāki agresorvalsti Krieviju slavinoši "Z" burti. 

Rīgas dome ir informēta par notikušo un informāciju nodevusi "Rīgas pieminekļu aģentūrai".

Foto: No Biķernieku memoriāla notīrīti uzkrāsotie "Z" burti

"Apollo.lv" sazinājās ar "Rīgas pieminekļu aģentūru" un Rīgas domi.

Sabiedrisko pieminekļu nodaļas vadītāja Daina Pērkone informēja, ka speciālisti devās uz objektu, lai novērtētu situāciju un iespējamo risinājumu.

Foto: TVNET

Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons norāda, ka ķēpājumus izdevies operatīvi notīrīt.

Video: "Rīgas pieminekļu pārvaldes" darbinieki tīra Biķernieku memoriālu

"Tāpat Valsts policija informē, ka Rīgas Teikas iecirknī sākts administratīvā pārkāpuma process par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, kurā vērtēs notikušo un tā apstākļus," norāda Vilemsons. 

"Aģentūras tehniskā komanda rīkojās operatīvi, un ir jau notīrījusi "Z" burtus no memoriāla ieejas vārtiem," norāda "Rīgas pieminekļu aģentūras" direktors Gunārs Nāgels.

Jau ziņots, ka arī pērn vasarā policija sāka kriminālprocesu par Otrā pasaules kara holokausta upuru memoriāla apķēpāšanu Rīgā, Biķernieku mežā. Toreiz sociālajos medijos bija redzams, ka uz viena no memoriāla fragmentiem uzkrāsoti burti "SS".

Otrā pasaules kara laikā Biķernieku mežā apmēram 46 000 cilvēku tika nogalināti un apbedīti masu kapos.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka aizvadītā gada novembrī kādi nelabvēļi Daugavpilī apgānījuši pieminekli, kas veltīts 500 poļu karavīriem, kuri 1919.-1920. gadā krita Latvijas Brīvības cīņās, informē medijs "Chayka.lv" un aculiecinieku ieraksti sociālajos tīklos.

Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks publicējis attēlu no notikuma vietas. Piemineklis appūsts ar baltu krāsu, uz tā uzrakstīti rupji vārdi krievu valodā.

Kā liecina informācija "visitdaugavpils.lv", Polijas armijas I Leģiona brigādes pulka karavīru kapi Slobudkā pie Satiksmes ielas bija Latvijā lielākā poļu karavīru kapsēta, kurā tika apbedīti 500 Latvijas Brīvības cīņās 1919. -1920. gadā kritušie. Polijas vēsturē šie notikumi pazīstami kā "Operācija ziema".

Tā bija Polijas un Latvijas armiju kopīga uzbrukuma operācija, kuru vadīja ģenerālis Edvards Ridz-Smiglijs. Operācijas gaitā tika ieņemta Daugavpils, bet turpmākajos mēnešos lielinieki tika padzīti no visas Latgales.

1955. gadā pilsētas varas iestādes pieņēma lēmumu par smilšu un šķembu karjera ierīkošanu kapsētas teritorijā. Smiltis un grants kopā ar cilvēku kauliem tika izmantotas Daugavpils-Lietuvas robežas ceļa celtniecībai caur Demeni. Kapsētu pilnībā likvidēja 1970. gadā. Vēlāk šajā vietā tika izveidota atkritumu izgāztuve. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1992. gadā iznīcinātās kapsētas vietā atklāta piemiņas vieta.

Saistībā ar notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu.

Krists Šukevičs

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu