Rinkēvičs: Vienīgā atbildība par karu gulstas uz Krieviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Zane Bitere/LETA

Visām Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) dalībvalstīm ir jāpalielina palīdzība Ukrainai. Tai ir tiesības aizstāvēties pret ārvalstu agresiju, piektdien, 24. februārī, attālināti piedaloties EDSO valstu ārlietu ministru sanāksmē Vīnē, norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

"Tieši pirms gada Krievija sāka savu brutālo karu pret Ukrainu. Krievijas agresija, ko sekmēja Baltkrievija, ir satricinājusi drošības arhitektūru Eiropā. Mums ir jānostājas pret agresoru un tā starptautisko tiesību pārkāpumiem," par Rinkēviča pausto informēja Ārlietu ministrija.

Ārlietu ministrs norādīja, ka gan Ukrainai, gan ikvienai citai suverēnai valstij ir tiesības izvēlēties savu ārpolitisko kursu. "Ukrainai ir tiesības aizstāvēties pret ārvalstu agresiju. Latvija godina visus ukraiņus, kuri gājuši bojā, aizstāvot savu dzimteni.

Vienīgā atbildība par karu gulstas uz Krieviju. Krievija sāka šo karu, un Krievija viena pati var un tai ir nekavējoties jāizbeidz. Krievijai jāizved savi spēki no visas Ukrainas teritorijas," sacīja Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs sanāksmē asi nosodīja apzinātus Krievijas uzbrukumus civiliedzīvotājiem un kritiskajai infrastruktūrai Ukrainā. "Pārāk daudz nevainīgu civiliedzīvotāju, tostarp bērni, ir nogalināti. Vairāk nekā 17 miljoni cilvēku ir bijuši spiesti pamest savas mājas vai pamest savu valsti," akcentēja Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs aicināja visas EDSO dalībvalstis palielināt palīdzību Ukrainai.

"Kopš pirmās Krievijas iebrukuma Ukrainā dienas Latvija ir sniegusi tai visu iespējamo atbalstu. Latvija uzņem bēgļus no Ukrainas un turpinās sniegt Ukrainai humāno un aizsardzības palīdzību," sacīja politiķis, norādot, ka EDSO līmenī Latvija sniedz ieguldījumu Ukrainas atbalsta programmā.

Ārlietu ministrs atzīmēja, ka Latvija ir atbalstījusi arī EDSO ekspertus, izmeklējot Krievijas cilvēktiesību pārkāpumus Ukrainā.

"Rezultāti skaidri pierādīja, ka Krievija Ukrainā ir pastrādājusi kara noziegumus un cilvēktiesību pārkāpumus. Krievija tiks saukta pie atbildības. Papildus neatlaidīgiem centieniem izmeklēt zvērīgos noziegumus, Latvija aicina izveidot īpašu starptautisku tribunālu, lai izskatītu agresijas noziegumu pret Ukrainu," uzrunā sacīja Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 24. februāra agrā rītā Krievija sāka plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Rietumvalstis Krievijai par šādu rīcību noteikušas plašas sankcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu