Cenas uz vietas nestāv. Būtiskākās izmaiņas ikdienas pakalpojumu dārdzībā

Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējā gada laikā Latvijā esam piedzīvojuši pamatīgas cenu izmaiņas, pārsvarā – to kāpumu.  "Apollo.lv" apkopoja pēdējā laika aktualitātes, kas skar ikdienas izmaksas. 

2023. gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, patēriņa cenas pieauga par 21,5%. Gada vidējā inflācija bija 18,5%.

Tradicionāli janvārī ir vērojams cenu pieaugums, un šogad janvārī tika novērotas mēnesim raksturīgas cenu pārmaiņas, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums pārtikai, cenu kritums apģērbiem un apaviem, kā arī nodokļu likmju un tarifu izmaiņas, kas tradicionāli ir noteikušas cenu kāpumu gada sākumā.

Zemāk apkopojām vairāku pakalpojumu cenu izmaiņas, kas Latvijā notikušas pēdējo mēnešu laikā. 

Sabiedriskā transporta cenu izmaiņas galvaspilsētā

Izmaiņas Rīgas sabiedriskajā transporta biļešu sistēmā stājās spēkā šī gada sākumā. Būtiskākās izmaiņas skāra mēnešbiļetes, kuru maksa tika samazināta par 40% - no 50 eiro līdz 30 eiro.

Kopumā ieviestas divas laika biļetes - 90 minūšu brauciena biļete, kas maksā 1,5 eiro, un 24 stundu biļete, kas maksā 5 eiro. Trīs dienu biļete maksā 8 eiro, piecu dienu biļete - 10 eiro, bet mēnešbiļete - 30 eiro.

Savukārt studējošajiem saglabāta 50% atlaide mēnešbiļetei, tomēr līdz ar izmaiņām tika likvidēta atlaide vienreizējiem braucieniem.

Pirms izmaiņām studējošajiem 60 minūšu brauciens izmaksāja 0,3 eiro, taču šobrīd vairs netiek piemērota atlaide un par vienu 90 minūšu braucienu studentiem ir jāmaksā 1,5 eiro.

50% atlaide mēnešbiļetei tāpat kā iepriekš tiek saglabāta studentiem, pedagogiem un medicīnas personālam.

Izmaiņas nav skārušas tās pasažieru kategorijas, kam piešķirtas 100% atlaides. Līdz ar to seniori, skolēni un cilvēki ar invaliditāti Rīgas sabiedriskajā transportā var aizvien braukt bez maksas. Savukārt jaunums ir 100% brauciena atlaide strādājošajiem pensionāriem.

Jauni braukšanas maksas tarifi Ventspils pilsētas sabiedriskajā transportā

No 2. marta Ventspils pilsētas sabiedriskajā transportā stājas spēkā jauna norēķinu kārtība un braukšanas maksas tarifi, informēja uzņēmumā "Ventspils reiss".

Ja iepriekš maksa par vienu braucienu, atkarībā no maršruta un tā izpildes laika, maksāja no 0,60 eiro līdz 0,90 eiro, tad no 2. marta maksa par vienu braucienu ir no 0,80 eiro līdz 2,10 eiro.

Savukārt pilnas mēnešbiļetes cena paaugstinās par 7 eiro jeb 18% un sasniedz 39 eiro. Darba dienu mēnešbiļetes maksa paaugstinās no 26,40 eiro līdz 32 eiro, kas ir par 21% dārgāk.

Uzņēmums uzsver, ka, mainoties braukšanas maksas tarifiem, Ventspils pašvaldība saglabā visas iepriekš piešķirtās atlaides. Pirmsskolas vecuma bērniem līdz septiņiem gadiem, ieskaitot, visos pilsētas sabiedriskā transporta maršrutos pašvaldība piešķīrusi 100% atlaidi, un turpmāk bērni varēs braukt bez maksas.

Ļoti būtisku priekšrocību iegūs Ventspils pilsētas skolēni, kuri, izmantojot pašvaldības atvieglojumus, turpmāk varēs izvēlēties vienu no diviem mēnešbiļešu veidiem. Parasto mēnešbiļeti ar 75% atlaidi, kuru var izmantot autobusu maršrutos no nr. 1 līdz nr. 13 pilsētas teritorijā, tajā skaitā līdz Tārgalei un Vārvei, un kuras cena būs 9,75 eiro.

Skolēnu mēnešbiļeti ar 75% atlaidi, kuru var izmantot autobusu maršrutos no nr. 1 līdz nr. 13 pilsētas teritorijā tajā skaitā līdz Tārgalei un Vārvei, un pēc plkst. 14 var izmantot arī maršrutos no nr. 20 līdz nr. 23. Šīs mēnešbiļetes cena būs 11,25 eiro.

Vidusskolēni, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Pārventā, bet skola - pretējā krastā, varēs iegādāties gan parasto mēnešbiļeti, gan skolēnu mēnešbiļeti ar 100% atlaidi.

Universālo braukšanas biļešu cenas no 2. marta 10 braucieniem maksās 9 eiro, 20 braucieniem - 16.50 eiro, 40 braucieniem - 31 eiro, 60 braucieniem - 45 eiro.

Mēnešbiļetēm, kas derīgas maršrutos no nr. 1 līdz nr. 13 pilsētas teritorijā, braukšanas maksas sadārdzinājums būs ievērojami mazāks nekā vienreizējām biļetēm. Mēnešbiļete bez atlaidēm visām nedēļas dienām maksās 39 eiro, mēnešbiļete tikai darba dienām - 32 eiro, mēnešbiļetes ar 50% atlaidi, kas pieejamas studentiem, pensionāriem, daudzbērnu ģimeņu vecākiem - 19,50 eiro, mēnešbiļetes ar 75% atlaidi skolēniem - 9,75 eiro, mēnešbiļetes ar 90% atlaidi pensionāriem, bāreņiem, ģimenēm ar sešiem un vairāk bērniem - 3,90 eiro, mēnešbiļete ar 100% atlaidi vidusskolēniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Pārventā, bet skola - pretējā Ventas krastā - bez maksas.

Degvielas cenas

Pēc degvielas dārdzības kulminācijas pērnajā vasarā, kad 95. markas benzīns 17. jūnijā sasniedza cenu 2,134 eiro litrā, bet dīzeļdegviela 22. jūnijā 2,124 eiro litrā, tās ir piedzīvojušas nevienmērīgu sarukumu.

Iepriekšējā darba nedēļa, no 20. līdz 24. februārim, Rīgā "Circle K" degvielas uzpildes stacijā Krasta ielā 95. markas benzīna cena bija 1,574 eiro, bet dīzeļdegvielas - 1,594 eiro par litru. Aģentūras LETA apkopotie dati liecina, ka pēdējo reizi zemāka cena bija darba nedēļā, kura noslēdzās 4. martā, kad litrs dīzeļdegvielas maksāja 1,557 eiro.

Autogāzes cena Rīgā, kas nebija mainījusies kopš pērnā gada oktobra vidus, iepriekšējā darba nedēļā samazinājās par 7,2% un maksāja 0,775 eiro par litru.

Mobilo sakaru pakalpojumi

Energoresursu sadārdzinājuma dēļ pērnā gada nogalē cenas pacēla visi trīs mobilo sakaru nodrošinātāj Latvijā visiem tarifu plāniem.

"Bite" pacēla visu tarifu cenas par 1,75 eiro, savukārt "Tele2" kāpumu pielāgoja tarifa veidam, līdz ar ko sadārdzinājums bija robežās no viena līdz diviem eiro. Savukārt "Latvijas Mobilais telefons" ("LMT") klientiem - privātpersonām vidējais cenas kāpums bija divi eiro.

Telekomunikāciju nodrošinātāju "Bite" un "LMT" paaugstinātās cenas stājās spēkā jau 1. novembrī, savukārt "Tele2" cenas cēla, sākot ar 1. decembri.

Pieauguši vēstuļu korespondeces tarifi

No 1. janvāra pieauguši vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu tarifi.

Piemēram, iekšzemes vienkāršs A klases vēstules sūtījums svarā līdz 20 gramiem tagad maksā 1,65 eiro iepriekšējo 1,2 eiro vietā, turpretim iekšzemes ierakstītas pakas sūtījums no viena līdz diviem kilogramiem maksā 6,21 eiro iepriekšējo 2,97 eiro vietā.

Tikmēr pārrobežu pasta pakalpojumiem tarifu izmaiņas nebija tik straujas - vienkāršas A klases vēstules sūtījums uz ASV svarā līdz 20 gramiem maksā 1,83 eiro iepriekšējo 1,67 eiro vietā, bet ierakstītas pakas nosūtīšana uz ASV, nepārsniedzot vienu kilogramu, maksā 25,05 eiro iepriekšējo 23,91 eiro vietā.

Savukārt atlaide par ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu noformēšanu "Mans pasts" vidē tika palielināta no 0,49 eiro līdz 0,59 eiro.

Arī turpmāk pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu tarifi tiks iedalīti 14 valstu un teritoriju grupās, bet pārrobežu pasta paku sūtījumi - astoņās valstu un teritoriju grupās.

Lai gan iepriekš tika ziņots, ka sākot ar 1. martu pieagus arī abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu tarifi, tie šogad tomēr nemainīsies. 1. martā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Pasta likumā, kas ir saskaņoti ar valdībā jau iepriekš atbalstīto principu, ka preses izdevējiem abonētās preses izdevumu piegādes pakalpojuma izmaksas šogad nemainīsies.

Mainījušās akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem un tabakas aizstājējproduktiem

No 1. janvāra mainījušās akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem un elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem.

Izmaiņas likumā "Par akcīzes nodokli" paredz, ka no 2023. gada 1. janvāra nodokļa likme karsējamai tabakai ir 218 eiro par 1000 gramiem karsējamās tabakas. Akcīzes nodoklis cigāriem un cigarillām no 2023. gada 1. janvāra kāpis līdz 126,7 eiro par 1000 minēto produktu vienībām, bet cigaretēm - līdz 104 eiro par 1000 produkta vienībām vai līdz 15% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas.

Kā VID iepriekš prognozēja, akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana cigarešu (20 cigarešu paciņā, cena četri eiro) cenu varētu palielināt par 0,18 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), cigāru un cigarillu (10 gabalu paciņā) cena varētu augt par 0,14 eiro, ieskaitot PVN, smēķējamās tabakas (40 gramu paciņā) cena varētu augt par 0,29 eiro, ieskaitot PVN, bet karsējamās tabakas (6,2 grami paciņā) cena varētu augt par 0,08 eiro, ieskaitot PVN.

Martā siltumenerģijas tarifi samazinās Olainē, Daugavpilī, Kocēnos, Gulbenē, Salaspilī, Jelgavā un Tukumā

No marta Olainē, Daugavpilī, Kocēnos, Gulbenē, Salaspilī, Jelgavā un Tukumā samazināsies siltumenerģijas tarifi, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Olainē un Pārolaines ciemā no 8. marta siltumenerģijas tarifs būs par 35,1% zemāks jeb 125,61 eiro par megavatstundu (MWh). Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas kritumam biržā, kā arī iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam no diviem siltumenerģijas ražotājiem - AS "Olenergo" un SIA "ETO". Komersanta tarifā iekļautās kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 89%. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 96,81 eiro par MWh.

Daugavpilī no 1. marta siltumenerģijas tarifs būs par 17,9% zemāks jeb 144,14 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties gan kurināmā, gan iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 89%. Siltumenerģijas maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 106,07 eiro par MWh.

Valmieras novada Bērzaines ciemā siltumenerģijas tarifs no 1. marta samazināsies par 16,8% un būs 121,54 eiro par MWh, salīdzinot ar spēkā esošo. Noslēdzot jaunu granulu piegādes līgumu, tarifā iekļauta būtiski zemāka granulu cena. Komersanta tarifā ietvertās kurināmā izmaksas veido 72% no kopējām izmaksām. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 94,77 eiro par MWh.

Gulbenē no 1. marta siltumenerģijas tarifs būs 93,35 eiro par MWh, kas ir par 14,7% zemāks nekā pašreiz. Siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar zemāku šķeldas cenu, ko komersants pārskatījis brīdī, kad tirgū novērota šķeldas cenas lejupslīde. Visu siltumenerģijas apjomu komersants saražo, izmantojot šķeldu. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas veido 69% no kopējām izmaksām. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 80,68 eiro par MWh.

Salaspilī un Saulkalnē no 3. marta siltumenerģijas tarifs būs 84,04 eiro par MWh jeb par 5,8% mazāks, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo. Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas lejupslīdei biržā. Siltumenerģijas maksa ar valsts būs 76,02 eiro par MWh.

Jelgavā no 1. marta siltumenerģijas tarifs samazināsies par 3,4%, salīdzinot ar esošo tarifu, un būs 90,93 eiro par MWh,. Tarifa samazinājums ir saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu no SIA "Gren Latvija" koģenerācijas stacijas, kas ražošanā izmanto šķeldu. Komersanta tarifā iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido 67% no kopējām izmaksām. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 79,47 eiro par MWh.

No 4. marta siltumenerģijas tarifs Tukuma pilsētā un Džūkstes, Sēmes, Slampes, Tumes, Vienības un Pūres ciemā būs par 3,2% zemāks, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo, un būs 84,61 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pārskatot šķeldas līgumā noteikto cenu, kā arī pateicoties iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas no kopējām izmaksām veido 62%. Siltumenerģijas maksa ar valsts atbalstu būs 76,31 eiro par MWh.

Savukārt "JT Unimetal" siltumenerģijas ražošanas tarifs no 1. marta ir 82,23 eiro par MWh jeb par 7,9% zemāks. Tarifa samazinājums ir saistīts ar līgumā noteiktās šķeldas cenas pārskatīšanu. Tas nav gala tarifs siltumenerģijas lietotājiem.

Astoņiem komersantiem no marta ir zemāki ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi

Par 16% samazinās SIA "Madonas ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi, kas no šā gada 1. marta ir 1,22 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs ir 1,56 eiro par kubikmetru jeb par 25% zemāks. Savukārt no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,27 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,67 eiro par kubikmetru. Jaunie tarifi ir spēkā Madonā, kā arī Aronas, Barkavas, Dzelzavas, Lazdonas, Ļaudonas, Liezēres, Mētrienas, Ošupes, Praulienas un Sarkaņu pagastā.

No 1. marta Tukuma novada Jaunpils un Viesatu pagastā SIA "Jaunpils KS" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 0,97 eiro par kubikmetru jeb par 34% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,15 eiro par kubikmetru jeb par 32% zemāks. Savukārt no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,11 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,27 eiro par kubikmetru.

Samazinās arī SIA "Tukuma ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi. No 1. marta Tukumā, kā arī Smārdes un Tumes pagastā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,24 eiro par kubikmetru jeb par 22% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs 1,62 eiro par kubikmetru jeb par 26% zemāks. Attiecīgi no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,30 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,72 eiro par kubikmetru.

No 1. marta Daugavpilī, Naujenes, Līksnas un Kalkūnes pagastā SIA "Daugavpils ūdens" ūdenssaimniecības tarifs ir 0,90 eiro par kubikmetru jeb par 21% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,12 eiro par kubikmetru jeb par 24% zemāks. No 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 0,93 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,15 eiro par kubikmetru.

No 1. marta Ādažu pilsētā un pagastā SIA "Ādažu ūdens" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,02 eiro par kubikmetru jeb par 19% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,65 eiro par kubikmetru jeb par 28% zemāks. No 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,07 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,76 eiro par kubikmetru.

No 1. marta Bauskā Mūsas upes kreisā krasta teritorijā un Īslīces pagastā SIA "Īslīces ūdens" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 0,96 eiro par kubikmetru jeb par 30% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,45 eiro par kubikmetru jeb par 30% zemāks. No 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,03 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,55 eiro par kubikmetru.

Bauskā, izņemot Mūsas upes kreisā krasta teritoriju, Jauncodes, Elektriķu un Mūsas ciemā SIA "Bauskas ūdens" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 0,86 eiro par kubikmetru jeb par 22% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,34 eiro par kubikmetru jeb par 21% zemāks. No 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 0,91 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,41 eiro par kubikmetru.

No 1. marta Cēsīs, Jāņmuižas un Līvu ciemā, kā arī Vaives pagastā SIA "Vinda" ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 1,23 eiro par kubikmetru jeb par 31% zemāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 0,91 eiro par kubikmetru jeb par 22% zemāks. No 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,31 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 0,94 eiro par kubikmetru.

Savukārt SIA "Priekules nami" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi palielinās, salīdzinot ar kopš 2019. gada 1. maija piemērotajiem.

No 1. marta Priekulē, Priekules un Virgas pagastā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,28 eiro par kubikmetru jeb par 24% augstāks, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,98 eiro par kubikmetru jeb par 14% augstāks. Savukārt no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,46 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 2,21 eiro par kubikmetru.

Ūdenssaimniecības komersantiem ir tiesības pašiem noteikt tarifus un iesniegt tos vērtēšanai SPRK, ja mainījusies iepirktās elektroenerģijas cena. 

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), norādītie tarifi ir bez PVN.

No marta palielinās ūdenssaimniecības tarifi Mērsragā un Kolkā

SIA "Mērsraga ūdens" aprēķinātais tarifs paredz no šā gada 1. marta Mērsraga pagastā ūdensapgādes pakalpojumu paaugstināt par 37%, sasniedzot 1,69 eiro par kubikmetru (eiro/m3) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs būs 3,35 eiro/m3 bez PVN.

No 1. marta gaidāmas izmaiņas arī SIA "Kolkas ūdens" darbības zonā. Aprēķini nosaka, ka ūdensapgādes pakalpojums Kolkas pagastā maksās 1,93 eiro/m3 bez PVN, kas ir par 64% vairāk nekā iepriekš, tehniskā ūdens izmaksas būs 0,64 eiro/m3 bez PVN, kas ir kāpums par 14%, salīdzinot ar iepriekšējo tarifu, bet kanalizācijas pakalpojumiem - 2,04 eiro/m3 bez PVN, kas ir par 8% dārgāki nekā iepriekš.

Salaspilī ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi pieaugs par 35,7%

Salaspilī par ūdenssaimniecības pakalpojumiem būs jāmaksā 3,08 eiro par kubikmetru, kas ir par 35,7% vairāk nekā šobrīd, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais SPRK lēmums par SIA "Valgums-S" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem.

Līdz 30. aprīlim Salaspilī par ūdensapgādes pakalpojumiem būs jāmaksā 1,32 eiro par kubikmetru, kas ir par 45,1% vairāk nekā patlaban, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs pieaugs par 29,4% - līdz 1,76 eiro par kubikmetru.

Savukārt no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs pieaugs vēl par 4,5% un sasniegs 1,38 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - vēl par 6,3% un būs 1,87 eiro par kubikmetru.

Šobrīd "Valgums-S" lietotājiem par ūdensapgādes pakalpojumiem jāmaksā 0,91 eiro par kubikmetru, bet par kanalizācijas pakalpojumiem - 1,36 eiro par kubikmetru.

Baložos no apīļa par 42% pieaugs ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs

Baložos no 1. aprīļa par 42% pieaugs ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs, savukārt kanalizācijas tarifs palielināsies par 4,3%, informēja SPRK. 

Ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs "Baložu komunālā saimniecība" aprēķinājis divus tarifu projektus - līdz valsts atbalsta perioda beigām 30. aprīlī un pēc tā. No valsts atbalsta periodā piemērojamajiem tarifiem ir izslēgtas izmaksas par elektroenerģijas sistēmas pakalpojumiem.

Līdz ar to no 1. aprīļa līdz 30.aprīlim tarifs par ūdensapgādes pakalpojumiem būs 1,01 eiro līdzšinējā 0,71 eiro par kubikmetru vietā, bet par kanalizācijas pakalpojumiem - 1,47 eiro pašreizējā 1,41 eiro par kubikmetru vietā.

Savukārt pēc valsts atbalsta perioda beigām no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,05 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,56 eiro par kubikmetru.

Talsos martā ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi pieaug par 50,8%

Talsos no 1. marta par ūdenssaimniecības pakalpojumiem būs jāmaksā 4,63 eiro par kubikmetru, kas ir par 50,8% vairāk nekā iepriekš, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais SPRK lēmums par SIA "Talsu ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifiem.

No 1. marta līdz 30. aprīlim Talsos par ūdensapgādes pakalpojumiem būs jāmaksā 1,58 eiro par kubikmetru, kas ir par 33,9% vairāk nekā pašreiz, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs pieaugs par 61,4% - līdz 3,05 eiro par kubikmetru.

Savukārt no 1. maija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs pieaugs vēl par 7% un sasniegs 1,69 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - vēl par 9,8% un būs 3,35 eiro par kubikmetru.

Iepriekš "Talsu ūdens" lietotājiem par ūdensapgādes pakalpojumiem bija jāmaksā 1,18 eiro par kubikmetru, bet par kanalizācijas pakalpojumiem - 1,89 eiro par kubikmetru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu