Rietumu institūcijas ziņo par "TikTok" aizliegšanu darbinieku ierīcēs. Arī Latvijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Randall_Fan/Shutterstock

Aizdomas un bažas par populārās lietotnes "TikTok" privātumu un drošību kļūst aizvien skaļākas. Aizvien vairāk valstu valdības ir paziņojušas par lietotnes aizliegumu darbinieku oficiālajās ierīcēs. To starpā arī vairākas Latvijas institūcijas.

"TikTok" pieder kompānijai "ByteDance", kas ir saistīta ar Ķīnas valdību. Lietotne jau ilgu laiku apgalvo, ka tā nekopīgo lietotāju datus ar Ķīnas valdību un ka tā tiek vadīta neatkarīgi. Tiesa, novembrī "TikTok" atzina, ka dažiem darbiniekiem Ķīnā ir piekļuve Eiropas lietotāju datiem.

Rietumvalstīs nerimst bažas par to, kādā mērā Ķīnai ir piekļuve lietotāju sensitīvajiem datiem visā pasaulē.

"TikTok" apstrīd apsūdzības un uzsver, ka lietotne nevāc vairāk lietotāju datus, nekā to dara citi sociālo mediju uzņēmumi. Nesenos aizliegumus lietotni lejupielādēt valdības ierīcēs "TikTok" ir nodēvējis par "vienkāršu dezinformāciju", apgalvojot, ka šie lēmumi tikuši pieņemti bez "apspriedes vai pierādījumiem". 

Vai "TikTok" aizliegums tiek piemērots arī Latvijas iestādēs?

Jau esam vēstījuši, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) trešdien, 1. martā, paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ dzēsis savu kontu lietotnē "TikTok". Viņš skaidroja, ka Ārlietu ministrija liedz izmantot aplikāciju "TikTok" tajās viedierīcēs, kurās instalēti ministrijas e-pasti.

Neilgi pēc tam arī Labklājības ministrija (LM) nāca klajā ar paziņojumu, ka tā plāno aizliegt video koplietošanas platformas "TikTok" atrašanos darba ierīcēs.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa, LM top iekšējs normatīvais regulējums, kas nosaka - ja uz telefona ir piekļuve darba e-pastam, tad tajā "TikTok" nav atļauts. Savukārt savos privātajos telefonos, kuriem nav nekāda sakara ar darbu, tādam aizliegumam nav pamata.

Dienu vēlāk Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji pavēstīja, ka arī tās darbiniekiem izsniegtajos darba telefonos nav iespējams lejupielādēt lietotni "TikTok". 

Sekojot līdzi aktualitātēm un citu iestāžu lēmumiem, jau laicīgi FM ir aicinājusi savus darbiniekus dzēst (ja lietotne ir uzstādīta) "TikTok" lietotnes no savām mobilajām ierīcēm, kuras tiek izmantotas darba pienākumu veikšanai. Tāpat FM rekomendēja darbiniekiem "TikTok" lietotnes neizmantot arī uz savām privātajām mobilajām ierīcēm.

Ar līdzīgiem paziņojumiem klajā nāca arī Ekonomikas, Zemkopības un Satiksmes ministrija. 

Ekonomikas ministrija (EM) pavēstīja, ka ir aicinājusi darbiniekus izdzēst lietotni "TikTok" no mobilajiem telefoniem, kas tiek lietoti darba nolūkiem. Tas darīts papildu drošības nolūkos, kā arī pamatojoties uz Satversmes aizsardzības biroja, Aizsardzības ministrijas un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rekomendācijām. 

Tāpat EM darbinieki ir informēti par datu noplūdes riskiem, kā arī tie aicināti izvērtēt arī lietotās lietotnes privātajās ierīcēs. Vienlaikus ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka EM resorā nevienai institūcijai, ne vadošajām amatpersonām nav "TikTok" konta.

EM resorā jeb ministrijā un padotības iestādēs, ir ieviests mobilo iekārtu drošības pārvaldības risinājums, kas ļauj centralizēti pārvaldīt un aizsargāt iestādes datus un lietotnes tās darbinieku ierīcēs. Tāpat informācijas aizsardzības nolūkos darbiniekiem ir noteikts liegums kopēt datus no darba profila lietotnēm uz privātā profila lietotnēm, lai ar darbu saistītās informācijas aprite notiktu tikai darba profila lietotnēs, kuras pārvalda organizācija. Savukārt privātā profila lietotnēm darbiniekiem ir noteikts liegums kopēt datus vai piekļūt datiem no darba profila lietotnēm.

Zemkopības ministrijā (ZM) informēja, ka ZM ir aicinājusi darbiniekus neizmantot lietotni "TikTok" darba ierīcēs. Kā norādīja ministrijas pārstāvji, visi darbinieki ir informēti neizmanot aplikāciju "TikTok" ministrijas izsniegtajās un rīcībā esošajās viedierīcēs, planšetdatoros un darbstacijās.

Savukārt Satiksmes ministrija (SM) informēja, ka atbilstoši ekspertu norādēm, izvērtēs un ieviesīs pasākumus attiecībā uz lietotnes "TikTok" izmantošanas ierobežošanu oficiālajā mobilajās ierīcēs. SM pārstāvji skaidroja, ka ministrija apzina riskus, sekojot līdzi par IT drošību atbildīgo iestāžu publikācijām, oficiālajiem viedokļiem un ieteikumiem.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas (EK), ASV, Kanādas un citu partneru lēmumu liegt izmantot "TikTok" un jebkuru citu darba pienākumu veikšanai nevajadzīgu lietotni ierēdņu un valsts iestāžu darba ierīcēs, pavēstīja "Cert.lv" pārstāve Līga Besere.

"Cert.lv" ieskatā mobilās ierīces un tajās izmantotās lietotnes ir uzskatāmas par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) infrastruktūras sastāvdaļu, uz kurām attiecas visi jau spēkā esoši normatīvie akti par minimālām drošības prasībām un IKT drošības labo praksi.

Valsts īpašumā esošām mobilām ierīcēm jābūt definētai drošības politikai un vēlama drošības prasību centralizēta kontrole.

Tas nozīmē, ka uz šādām ierīcēm, īpaši valsts iestāžu izmantotām, nav jābūt ne tikai "TikTok" lietotnei, bet arī jebkurai citai lietotnei, kura nav nepieciešama iekārtas pilnvērtīgai funkcionēšanai un darba pienākumu veikšanai.

Ziņu medijs "Euronews" ir izveidojis apkopojumu ar valstīm un institūcijām, kurās jau ir ieviests daļējs vai pilnīgs "TikTok" aizliegums.

Eiropas Savienības institūcijas

Trīs galvenas Eiropas Savienības (ES) institūcijas - Eiropas Parlaments (EP), Eiropas Komisija (EK) un Eiropadome - ir noteikušas "TikTok" aizliegumu ierīcēs, kas tiek izmantotas darbam, pamatojot to ar bažām par kiberdrošību, vēsta "Euronews".

Otrdien, 28. februārī, izziņotais EP aizliegums stājas spēkā 20. martā. Tāpat EP deputātiem un viņu darbiniekiem arī "uzstājīgi ieteikts"  atinstalēt "TikTok" privātajās ierīcēs.

Eiropas Komisija (EK) "TikTok" darbinieku izmantotajās oficiālajās ierīcēs aizliedza jau pagājušajā nedēļā.  

Dānija

Arī Dānijas parlaments mudinājis politiķus un darbiniekus dzēst lietotni "TikTok" no saviem darba tālruņiem kā kiberdrošības pasākumu, uzsverot, ka "pastāv spiegošanas risks", vēsta "Euronews".

Dānijas parlamenta spīkers Sērens Geids sacīja, ka otrdien 179 parlamenta deputātiem un darbiniekiem ir nosūtīts e-pasta ziņojums ar "stingru ieteikumu izdzēst lietotni "TikTok", ja tā iepriekš tikusi instalēta".

Parlaments šādi rīkojās pēc Dānijas Kiberdrošības centra novērtējuma, ka saistībā ar "TikTok" pastāv spiegošanas risks. 

"Mēs attiecīgi pielāgojamies," paziņoja Geids.

ASV

ASV Baltā nama administrācija pirmdien, 27. februārī, deva federālajām aģentūrām 30 dienas, kuru laikā ir jānoņem lietotne "TikTok" no visām to darbinieku oficiālajām ierīcēm, īstenojot ASV Kongresa pērn pieņemtu lēmumu par šīs lietotnes aizliegumu.

Aizliegums attiecas tikai uz valdības ierīcēm, lai gan daži ASV likumdevēji iestājas par pilnīgu aizliegumu.

Vairāk nekā puse no 50 ASV štatiem arī ir aizlieguši lietotni valdību ierīcēs.

Gan ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB), gan Federālā komunikāciju komisija ir brīdinājušas, ka "ByteDance" varētu koplietot "TikTok" lietotāju datus ar Ķīnas autoritāro valdību.

Pastāv arī bažas par "TikTok" saturu un to, ka tas kaitē pusaudžu garīgajai veselībai. Saskaņā ar "Pew" pētniecības centra datiem aptuveni divas trešdaļas ASV pusaudžu izmanto TikTok.

Kanāda

Arī Kanādas valdība pirmdien paziņoja, ka valdības izdotajās ierīces jau no otrdienas nedrīkst izmantot video koplietošanas platformu, norādot, ka tas rada "nepieņemamu" risku privātumam un drošībai. Arī turpmāk darbiniekiem tiks liegta lietojumprogrammas lejupielāde.

Indija

2020. gadā Indija aizliedza "TikTok" un vēl desmitiem citu ķīniešu lietotņu, tostarp ziņojumapmaiņas lietotni "WeChat", privātuma un drošības apsvērumu dēļ. Aizliegums ieviests neilgi pēc tam, kad Indijas un Ķīnas karaspēka sadursmē pie strīdīgās Himalaju robežas gāja bojā 20 Indijas karavīri un vairāki desmiti tika ievainoti.

Uzņēmumiem tika dota iespēja atbildēt uz jautājumiem par privātuma un drošības prasībām, taču aizliegums tika padarīts par pastāvīgu 2021. gada janvārī.

Taivāna

2022. gada decembrī Taivāna noteica publiskā sektora aizliegumu lietotnei pēc FIB brīdinājuma, ka "TikTok" rada valsts drošības apdraudējuma risku.

Valdības ierīcēs, tostarp mobilajos tālruņos, planšetdatoros un stacionārajos datoros, nav atļauts izmantot Ķīnā ražotas programmas, tostarp "TikTok" un citas ķīniešu veidotas dzīvesveida satura lietotnes.

Pakistāna

Pakistānas varas iestādes kopš 2020. gada oktobra vismaz četras reizes ir uz laiku aizliegušas video koplietošanas platformu, pamatojot to ar bažām, ka lietotne veicina amorālu saturu.

Afganistāna

Afganistānas talibu vadība aizliedza "TikTok" 2022. gadā, sakot, ka tādējādi aizsargā jauniešus no "maldināšanas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu