Viens no pieciem pusaudžiem piedalījies kādā "TikTok" izaicinājumā, viens no 50 - bīstamā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tada Images/Shutterstock

Viens no populārākajiem trendiem vietnē "TikTok" ir izaicinājumi – sākot no nevainīgas izjokošanas, beidzot ar bīstamām un pat nāvējošām darbībām.

Vietnes "TikTok" veiktajā aptaujā atklājās, ka viens no pieciem pusaudžiem ir piedalījies vismaz vienā izaicinājumā, raksta portāls "Nationwide children’s". Lielākā daļa no šiem izaicinājumiem bijuši jautri un izklaidējoši, piemēram, jaunas dejas apguve vai fetas makaronu cepšana. Tomēr daži no izaicinājumiem veicinājuši riskantu uzvedību. 

Viens no 50 aptaujātajiem pusaudžiem bija piedalījies izaicinājumā, kas tika uzskatīts par riskantu, sevi vai citus apdraudošu.

Potenciāli ļoti traumatiski, piemēram, ir dažādi lēkšanas un lēkāšanas izaicinājumi. Izaicinājumi ar lēkšanu ūdenī no liela augstuma uz vēdera var beigties ar nāvi, jo lēcējs saņem tādu pašu triecienu, it kā viņš būtu ar vēderu meties uz asfalta.

Lēkāšanas izaicinājumi uz līdzenas zemes salīdzinoši var šķist īsts joks. Taču tie var būt ļoti traumatiski. Piemēram, palēkšanās izaicinājums. Divi paņem trešo vidiņā un aicina viņu palēkties, darot tāpat kā viņi. Palecas viens malējais, palecas otrs malējais, bet, kad palecas vidējais, abi malējie aizāķē kājas aiz lēcēja potītēm. Rezultātā vidējais krīt, atsitot pret zemi galvu un muguru.

Daudzus izaicinājumu trendus rada kulta filmas un seriāli. Piemēram, kad 2018. gadā uz ekrāniem nonāca trillleris "Bird Box" ar Sandru Bulloku galvenajā lomā, sākās īsts aklā izaicinājuma trakums. Filmā Bullokas varone aizsien acis sev un saviem bērniem un pārvietojas, neko neredzot, lai neieskatītos acīs ļaunumam. Filmas iespaidā "TikTok" pārpildīja video ar izaicinājumiem, kur jaunieši aizsietām acīm pārvietojas pa ielu, dažādām bīstamām vietām un pat vada automašīnu.

Nonāca pat tik tālu, ka "Netflix" oficiāli lūdza cilvēkus pārtraukt šos izaicinājumus, kopējot Bullokas varoni.

Populāri ir dažādi ēšanas izaicinājumi, piemēram, vistas filejas cepšana alkoholu saturošās pretklepus zālēs un sīrupos un citi. No dažiem ēšanas izaicinājumiem var dabūt sliktu dūšu, bet no dažiem var rasties spazmas, klepus, aizrīšanās, kas apstādina elpošanu, barības vada apdegumi un smaga saindēšanās.

Visbīstamākie ir izaicinājumi, kuros cilvēki tiek izaicināti "parotaļāties" ar nāvi vai pat izdarīt pašnāvību. Piemēram, sevis izslēgšanas izaicinājums ir ārkārtīgi bīstama tendence. Šajā izaicinājumā dalībnieki cenšas sevi novest līdz ģībonim, aizturot elpu un saspiežot krūšu muskuļus. Smadzeņu šūnām nesaņemot skābekli, tās sāk atmirt. Tas var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tostarp smadzeņu bojājumus un nāvi.

Ārkārtīgi bīstams bija tā saucamais "lūpu krāsas izaicinājums" – izaicinājuma dalībnieki tika izaicināti lietot higiēnisko lūpu krāsu un plānot savu pašnāvību. Kad lūpu krāsa beigusies, jāpaveic plānotais...

Protams, daži izaicinājumi, kas ik pa laikam izplatās "TikTok" vietnē, ir uzskatāmi nevis par tā saucamajiem "stulbingiem", bet gan par apzinātu ļaunprātību. Vietne ar tādiem cīnās, bet visus video ar bīstamu saturu izdzēst nav iespējams. 

"TikTok" bieži kritizēts par nepiemērotu saturu un ļaunprātīgas izmantošanas vai vardarbības veicināšanu. Taču, runājot par tiešsaistes lietotāju drošību, "TikTok" pārstāvis aģentūrai "Sky News" uzsvēris: "Mūsu kopienas vadlīnijās ir skaidri norādīts, kāda veida saturs mūsu platformā nav pieņemams, un tas ietver saturu, kas mudina, veicina vai slavina bīstamu uzvedību, kas var izraisīt traumas."

Pašā "TikTok" vietnē iespējams ziņo par bīstamu saturu, uz konkrētā video nospiežot ikonu "Report" un tālāk rīkojoties atbilstoši norādījumiem.

Kāpēc jaunieši piedalās izaicinājumos?

"Nationwide children’s" speciālisti skaidro: jauniešiem, īpaši pusaudžiem iesaistīšanās sabiedrības norisēs ir būtiska identitātes attīstības sastāvdaļa. Pusaudži atklājuši, ka izaicinājumi liek viņiem justies kā daļai no kaut kā lielāka par viņiem. "TikTok" izaicinājumi ar kopienai atpazīstamām lietām, kopības sajūtu un humoru nodrošina spēcīgus smadzeņu impulsus - ķīmiskie savienojumi smadzenēs rada patīkamas, uzmundrinošas sajūtas.

Padsmitnieki "TikTok" izaicinājumos iesaistās biežāk nekā pieaugušie, jo noteiktas viņu smadzeņu daļas, piemēram, tās, kas ir atbildīgas par kritisko domāšanu, var pilnībā attīstīties tikai tad, kad jauniešiem ir 20 gadi, dažkārt arī vēlāk. Jauniešiem var būt grūtības novērtēt izaicinājuma briesmas vai risku, īpaši, ja viņi redz, ka draugs veiksmīgi paveic izaicinājumu. Jauniešiem var būt grūtības regulēt savas emocijas, viņi vēlas publicēt savu izaicinājuma video, pirms domā par jebkādām sekām.

Kā palīdzēt savam pusaudzim tikt galā ar "TikTok"

Protams, no "TikTok" izvairīties nevar – un arī nevajag. Taču pieaugušais var palīdzēt tikt pusaudzim galā ar "TikTok" ēnas pusēm un bīstamiem izaicinājumiem. Lūk, daži "Nationwide children’s" speciālistu ieteikumi.

  • Ir svarīgi runāt ar pusaudžiem par attiecībām, tostarp veselīgu, neveselīgu un aizskarošu uzvedību. Jauniešiem jāzina, kā noteikt savas robežas, kā arī to, ko darīt, ja kāds pārkāpj šīs robežas.
  • Runājiet par jūsu ģimenes vērtībām un tradīcijām, kas saistītas ar sociālajiem medijiem. Pētījumi liecina, ka pusaudži novērtē atklātu, cieņpilnu dialogu par drošību tiešsaistē. Koncentrēšanās uz viņu ekrāna laika kvalitāti un izejas stratēģijām var palīdzēt pusaudžiem iemācīties pašiem atpazīt un pārvaldīt savus riskus.
  • Runājiet ar savu pusaudzi par "TikTok" – nevis kritizējiet, bet runājiet. "TikTok" aptauja atklājusi, ka 66% pusaudžu atbalstu un padomu saistībā ar tiešsaistes izaicinājumiem meklē ne tikai pie draugiem, bet arī ģimenē. Tā vietā, lai izteiktu spriedumus par "TikTok" videoklipiem un riskētu ar sava tīņa noslēgšanos sevī, efektīvāk ir "TikTok" pievērsties ar zinātkāri. "Pastāsti man vairāk" vai "Mani interesē, ko tu domā par šo tendenci" – tie varētu būt pareizie vārdi.
  • Iemācieties apieties ar "TikTok" – tā nav vietne tikai pusaudžiem. Izmantojiet vietnes digitālās labklājības rīkus - ekrāna laika pārvaldību, multivides lietotprasmi un vecuma ierobežojumus, tiešos ziņojumus un citas noderīgas lietas.
  • Nodrošiniet ģimeniskas aktivitātes ārpus ekrāna, kas rada kopības sajūtu. Uzdodiet sev svarīgus jautājumus. Piemēram. Vai pusaudzis var uzņemties vadību noteiktu ģimenes aktivitāšu vai lēmumu pieņemšanā? Vai viņam ir autentiskas draudzības skolā vai citur? Vai ir kāds klubs, sporta veids vai aktivitāte, kas var palīdzēt viņam atrast aizraušanos ārpus ekrāna? Šie pozitīvie sociālie sakari var palīdzēt izvairīties no sociālajiem riskiem tiešsaistē.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu