Sestdien Rīgā un citviet Latvijā plosīsies vējš un sniega vētra

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sniegs Rīgā.
Sniegs Rīgā. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sestdien Rīgā un citviet Latvijā plosīsies vējš un sniegputenis, sinoptiķi gatavojas izsludināt oranžās pakāpes brīdinājumus.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs norāda, ka brīvdienās visā valsts teritorijā gaidāma snigšana un stipras vēja brāzmas. Lielākajā valsts daļā tiks izsludināts dzeltenais brīdinājums par stipru vēju, jūras piekrastē brāzmas būs ļoti stipras, sasniedzot oranžā brīdinājuma līmeni.

Dzeltenais brīdinājums tiks izsludināts arī par stipru snigšanu. Pastāv augsta varbūtība, ka vietām snigšana būs pat ļoti stipra, to pavadīs putenis, tādēļ spēkā būs oranžā līmeņa brīdinājums. Lielākais nokrišņu daudzums gaidāms Vidzemē.

Virs Botnijas līča jau piektdien izveidosies aktīvs ciklons, kas virzīsies uz dienvidaustrumiem, tā centrs sestdien šķērsos Igauniju. Ciklonam pietuvojoties Latvijai, sāks pastiprināsies vējš un snigs. Gan naktī uz sestdienu, gan sestdien dienā daudzviet gaidāms sniega segas pieaugums par 5-9 centimetriem, vietām centrālajos un austrumu novados var snigt vēl spēcīgāk.

Rietumu, ziemeļrietumu vējš sestdien stipri pūtīs visā valstī, teritorijas lielākajā daļā brāzmās sasniedzot 17-22 metrus sekundē, stiprākās vēja brāzmas nakts otrajā pusē un dienā būs jūras piekrastē, kur to ātrums var sasniegt pat 25-27 metrus sekundē. Lēnāks vējš būs tikai valsts ziemeļaustrumos.

Sinoptiķi uzsver, ka sarežģīto laikapstākļu ietekmē var rasties postījumi un zaudējumi. Iespējami elektroapgādes traucējumi, var lūzt koki un to zari. Sniegputenī būs slikta redzamība un veidosies kupenas, ievērojami apgrūtinot pārvietošanos.

Uz ceļiem veidosies apledojums, sevišķi valsts rietumu un centrālajos rajonos, kur naktī uz sestdienu gaidāms arī slapjš sniegs un lietus.

Naktī uz svētdienu vējš sāks pierimt, kā arī samazināsies nokrišņu intensitāte.

Rīgā nedēļas nogalē varētu uzsnigt 15 centimetri sniega, bet stiprā vēja dēļ sniega segas biezums būs nevienmērīgs, veidosies kupenas. Visvairāk snigs un puteņos sestdien, kad gaidāmas ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 24 metriem sekundē. Vējš galvaspilsētā radīs postījumus, tai skaitā gaidāma koku lūšana.

Jau ziņots, ka arī nākamnedēļ Latvijā snigs, brīžiem gaidāms spēcīgs sniegputenis. Gaisa temperatūra galvenokārt būs zemāka par nulli, vietām, debesīm skaidrojoties, tā īslaicīgi pazemināsies līdz -10..-15 grādiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu