Baltkrievijas tiesa piespriež Beļackim desmit gadu cietumsodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas tiesa piektdien piespriedusi desmit gadu cietumsodu baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, kurš pērn bija viens no Nobela Miera prēmijas laureātiem.

Reizē ar Beļacki spriedums tika nolasīts vēl diviem aktīvistiem Valentīnam Stefanovičam, kuram tika piespriests deviņu gadu cietumsods, un Vladimiram Labkovičam, kuram tika piespriesti septiņi gadi cietumā.

Viņi tika apsūdzēti nelegālā skaidras naudas ievešanā Baltkrievijā, lai, iespējams, finansētu opozīcijas aktivitātes, ziņoja cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris"), kuru Beļackis nodibināja 1996.gadā.

Tiesas prāvā janvārī visi trīs aktīvisti noliedza vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Starptautiskā organizācija "Amnesty International" šo prāvu nodēvējusi par "klaju netaisnības aktu" un atriebību aktīvistiem.

Beļackis 2022.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju reizē ar Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centru "Memoriāls" un Ukrainas Pilsonisko brīvību centru (CCL) par viņu centieniem dokumentēt cilvēktiesību pārkāpumus.

60 gadu vecais Beļackis nodibināja "Vjasna" neilgi pēc tam, kad Aleksandrs Lukašenko 1994.gadā kļuva par pirmo neatkarīgās Baltkrievijas prezidentu.

2011.gadā Beļackim tika piespriests trīs gadu cietumsods par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Arī toreiz prāva pret Beļacki tika plaši uzskatīta par politiski motivētu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu