Kāpēc aukstumam patīk Zosēni?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Laikapstākļi un regulāri aukstuma rekordi ir galvenais iemesls, kāpēc Latvijā visi zina, kur ir Zosēni. Aizvadītajā naktī šeit sasniegts šīs ziemas aukstuma rekords mīnus 26,4 grādi. Vietējie atzīst, ka ar laika apstākļiem sadzīvo. Kāpēc šajā vietā sals iekniebj skarbāk nekā citviet? Atbildes meklēja "ReTV Ziņas".

Pēc aukstās nakts un saltā rīta šodien Zosēnos aizvadīta saulaina un patīkama bezvēja diena, ReTV stāsta Zosēnu pagasta kultūras un sabiedriskā centra vadītāja.

"Tās vietas jau mums ir diezgan interesantas arī Zosēnos, ne visur ir bijuši tie mīnus 26 grādi. Man pašai mājā rādīja mīnus 25. Mēs jau esam tādi pauguraini, tāda kalnaina vieta, tāpēc tā temperatūras maiņa ir diezgan lokāla," saka Zosēnu pagasta kultūras un sabiedriskā centra vadītāja Dzidra Prūse.

Meteoroloģiskā stacija Zosēnos izveidota 1945. gadā. Tā ir viena no augstākajām stacijām virs jūras līmeņa. Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) klimatologs Edgars Maļinovskis skaidro, ka Vidzemes augstiene un pagurainais reljefs arī ietekmē laika apstākļus Zosēnos. “Esmu dzirdējis variantu, ka viņi ir kā bļodā – zemāk, apkārt ir drusku augstāk. Tas ir tas faktors, kas tieši ietekmē minimālās gaisa temperatūras pazemināšanos vēl vairāk.”

Pēc klimatologa datiem, no 12 gada mēnešiem astoņos zemākās gaisa temperatūras rekordi ir fiksēti tieši Zosēnos. Lai gan šo vietu mēdz dēvēt par Latvijas aukstuma polu, izrādās, ka nacionālais aukstuma rekords sasniegts citviet. Maļinovskis: "Zemākā temperatūra, kas ir sasniegta Zosēnos, ir mīnus 42,2 grādi, kas ir novērota 1956. gadā 8. februārī, bet tajā pašā dienā Daugavpilī bija par grādu vēl zemāk, kas ir Latvijas nacionālais aukstuma rekords."

Zosēnu ļaudis ar laika apstākļiem sadzīvojot pat ļoti labi. Vecāka gada gājuma cilvēki gan atzīstot, ka uz senajiem ticējumiem par laika apstākļu paredzēšanu vairs nevarot paļauties. Prūse: "Daba mūs vairs nevar pārsteigt, jo tik mainīga tā ir bijusi. Mēs pie tā esam pieraduši. Mums šķiet, ka tagad laika prognozes ir diezgan precīzas. Kad ziņo, mēs jau esam gatavi gan rudens pusē apsegt puķes, gan arī siltumnīcās… Tā kā viss ir kārtībā. Mēs vienkārši klausāmies ziņas."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu