VIDEO ⟩ "Ja būtu bez pierādījuma, mēs, visticamāk, teiktu, ka tā nevar būt." Bāriņtiesas pārstāve sēdes laikā aizskar klientes cieņu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Salivanchuk Semen/Shutterstock

Kāda sieviete vērsusies Tiesībsarga birojā ar videopierādījumiem, kuros redzams, kā bāriņtiesas sēdē bāriņtiesas pārstāvji pret klienti izturas familiāri, aizskarot viņas cieņu. Taču Bāriņtiesu asociācija Tiesībsarga biroja mudinājumu aktualizēt ētikas jautājumus uzskata par nomelnošanu, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

"Ja cilvēks būtu bez pierādījuma stāstījis, kā bija, mēs, visticamāk, teiktu, ka tā nevar būt, ka tur ir stipri kaut kas pārspīlēts," atzina Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Grāvere komentē, ka video ir saskatāma "gan tāda familiāra, gan nepieklājīga attieksme. Gan, es pat teiktu, cieņu aizskaroša attieksme pret privātpersonu."

Tiesībsarga birojs saņemtā videomateriāla oriģinālu iesniedzis izvērtēšanai pašvaldībai, konkrētās bāriņtiesas darba devējam, vienlaikus aktualizējot nepieciešamību bāriņtiesām vadīties pēc ētikas kodeksa.

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme uzsvēra: "Tādas attieksmes lietas, aizvainošana un ļoti personīga attieksme nav pieņemama nekādā gadījumā."

Attieksme vēlāk atspoguļo arī uzticēšanos amatpersonu lēmumiem, norāda Labklājības ministrijā, uzsverot, ka bāriņtiesu ikdienas darbs saistīts ar ļoti sarežģītiem un ļoti sensitīviem jautājumiem, kur ētikai ir nozīmīga loma.

"Tas ir ļoti, ļoti nozīmīgi, tieši to cilvēku cieņu paturēt, neatkarīgi no tā, kāds būs lēmums, un neatkarīgi no tā, kā tā lieta beigsies un pret visām pusēm," uzsvēra Kurme.

"Ļoti nozīmīga būtu arī Bāriņtiesu asociācijas loma šajā visā – ka profesionāla organizācija savās rindās spēj vienot jomas profesionāļus un kādā veidā tātad vienoties par šīm te savām ētikas nostādnēm."

Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācija atsakās no intervijas, jo Tiesībsarga publisko pausto informāciju uzskata par klaju bāriņtiesu reputācijas graušanu.

Latvijas Pašvaldību savienībā norādīja – ja pašvaldības vērstos ar ierosinājumu organizēt plašākas diskusijas par ētiku bāriņtiesu ikdienas darbā, savienība būtu gatava palīdzēt organizēt šādu diskusiju.

Labklājības ministrija savukārt norādīja, ka nākamajā gadā plānotas plašas bāriņtiesu darbinieku apmācības, kurās darba ētika būs viens no mācību tematiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu