"Par!" aicina iedzīvotājus virzīt sievietes par Valsts prezidenta kandidātēm. Min vairākas iespējamās kandidātes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sanita Osipova
Sanita Osipova Foto: TVNET

Partija Kustība "Par!" ("Par!") vietnē "manaprezidente.lv" aicina Latvijas iedzīvotājus izvirzīt sievietes par Valsts prezidenta kandidātēm, informēja "Par!" valdes locekle Linda Curika.

"Par!" politiķe kā iespējamās kandidātes min izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV), Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāju Lindu Matisoni (AS) un aizsardzības ministri Ināru Mūrnieci (NA).

Curika norāda, ka minētās trīs iespējamās kandidātes, kuras pārstāv valdošās koalīcijas partijas, no savu partiju balsotājiem 14.Saeimas vēlēšanās ir saņēmušas lielu atbalstu un sasniegušas Satversmē noteikto vecumu Valsts prezidenta ievēlēšanai.

"Par!" izvirzījušas arī trīs kandidātes, kuras apspriestas publiskajā telpā vai ir bijušas izvirzītas Valsts prezidentes darbam agrāk - bijušās Satversmes tiesas priekšsēdētājas Sanitu Osipovu un Inetu Ziemeli, kura ir arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese, un NATO ģenerālsekretāra vietnieci Baibu Braži. Augstāk minētās iespējamās kandidātes minētas iedvesmai saistībā ar partijas rīkoto iedzīvotāju balsojumu.

Partijā atzīmē, ka Valsts prezidentu ievēlē Saeima, taču pašlaik vajadzīga plašāka diskusija sabiedrībā par kandidātiem un sabiedrības gaidām no šī amata. Tāpēc "Par!" aicina iedzīvotājus aktīvi iesaistīties un izvirzīt sievietes, kas strādā Latvijas labā.

"Latvijai ir vajadzīgi īsti līderi un īstas līderes. Cilvēki, kuri iedvesmo un vada. Liek mums justies piederīgiem un vērtīgiem," tā iniciatīvu komentē "Par!" līdzpriekšsēdētāja, Rīgas domes deputāte Laima Geikina.

Partijas līdzdibinātāja Marija Golubeva atzīmē, ka starp mums ir daudz izcilu, iedvesmojošu sieviešu, kuras savu dzīvi velta tam, lai Latvija kļūtu labāka, drošāka un izcilāka. "Viņas strādā valsts un privātajā sektorā, sabiedriskajā un politiskajā darbā, biznesā un izglītībā. Viņām ir jābūt arī starp Valsts prezidenta amata kandidātiem," uzsver Golubeva.

Partijas rīkotais balsojums par sievietes prezidentes kandidatūru noritēs divās kārtās. Pirmajā līdz martam beigām vietnē "manaprezidente.lv" ikviens var izvirzīt savu kandidatūru. Jānorāda kandidātes vārds, uzvārds un īss pamatojums.

Aprīlī, apkopojot iesniegtās kandidatūras, sāksies balsojums, kas ilgs līdz maijam. Aptaujas rezultāti tiks nodoti Saeimas priekšsēdētājam un Saeimas deputātiem, "lai tos ņemtu vērā, ievēlot Valsts prezidentu vai prezidenti".

Kā norāda partijā, Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā jānotiek laikā starp 29.maiju un 8.jūniju. Jaunā Valsts prezidente vai Valsts prezidents stātos amatā jūlija sākumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu