VIDEO 33 ēkās atklāj radonu. Lielākoties fiksē izglītības iestādēs un darbvietās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolas klase. Ilustratīvs attēls.
Skolas klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Iepriekšējā reizē, kad valsts pārbaudīja radona gāzes koncentrāciju Latvijas reģionos, Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs apsekoja vairāk nekā 240 ēku. 33 no tām konstatēja paaugstinātu radona gāzes koncentrāciju. Starp šīm ēkām pamatā ir izglītības iestādes, darba vietas un uzņēmumu telpas, vēsta raidījums "Panorāma".

Latvijas Televīzija prasīja Radiācijas drošības centram sarakstu ar tām publiskajām ēkām, kurās pārbaudē pirms vairākiem gadiem konstatēta paaugstināta radioaktivitāte vai vismaz informāciju par to atrašanās vietu.

Tika saņemta atbilde, ka arī sešus gadus vēlāk šādus datus nedos, jo dalība pētījumā bijusi brīvprātīga, un, kas mērījumiem piekrita, to darījuši ar noteikumu, ka informācija netiks publiskota.

VVD Radiācijas drošības centrā gan atklāja, ka starp šīm ēkām ir pamatā izglītības iestādes – bērnudārzi, skolas, kā arī darba vietas, uzņēmumi, valsts iestādes.

Nākamos radona gāzes mērījumus Latvijas reģionos plānots veikt 2030. gadā.

Vairāk skaties sižetā!

Radons ir inerta radioaktīva gāze bez krāsas un smaržas, kas caur augsni un ēku konstrukciju nepietiekami blīvām vietām ieplūst iekštelpās.

Radons ir dabiskais starojuma avots, kas veidojas neatkarīgi no cilvēka darbības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu