Malkas cena sāk kristies

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Malkas šķūnis. Ilustratīvs attēls.
Malkas šķūnis. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Februārī koksnes tirgū malkas cena turpināja stabilu, bet lēnu lejupslīdi. Tuvojoties apkures sezonas noslēgumam, malkas cenas kritums ir loģisks, un paredzams, ka nākamos mēnešus turpināsies, maijā malkas cenai sasniedzot tās zemāko punktu. Tāpat februārī skujkoku zāģbaļķu cenas saglabājās nemainīgas, taču pavasarī, būvniecības sezonai atsākoties, aina varētu mainīties, liecina lielākās meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

"E-silva" eksperti skaidro, ka februārī vispamanāmākais cenas kritums novērojams tehnoloģiskajai koksnei, salīdzinot ar tās straujo kāpumu 2022.gada 2. ceturksnī. Taču kurināmās koksnes cenas lejupslīde būs aktuāla tikai līdz maijam, jo gada otrajā pusē, mājsaimniecībām un ražotājiem sākot pastiprināti gatavoties jaunajai apkures sezonai, pieprasījums pēc koksnes veida varētu mainīties. Savukārt līdz ar būvniecības sezonas atsākšanos pavasarī prognozējams, ka šī gada pirmajā pusē varētu būt gaidāmas cenas izmaiņas skujkoku zāģbaļķu kategorijā.

Cena un pieprasījums pēc malkas sāk piebremzēties

Pēc apses malkas cenas nelielā kāpuma janvārī februāra laikā tā pakāpeniski samazinājās. Salīdzinot ar janvāri, februāra beigās apses malkas cena bija nokritusies par 7 eiro par kubikmetru, sasniedzot cenu 60 eiro par kubikmetru, kas ir kritums par teju 11%. Lai arī koksnes tirgū vērojama malkas cenas lejupslīde, tā noteikti nav atgriezusies līmenī, kāda tā bija pirms ģeopolitiskās situācijas saviļņošanās. 2022.gada pavasaris bija izņēmums, un malkas cena, sākoties pavasarim, pakāpeniski pieauga un piedzīvoja vēl iepriekš nepieredzētu cenu līmeni. Taču, paredzams, ka šī gada maijā, līdzīgi kā visus iepriekšējos gadus, enerģētiskās koksnes cena sasniegs tās tradicionāli zemāko punktu. Savukārt vasaras vidū, mājsaimniecībām sākot gatavoties nākamajai apkures sezonai, atkal varētu būt novērojama cenas augšupeja līdz ar pieprasījuma pēc enerģētiskās koksnes palielināšanos.

Ko skujkoku zāģbaļķu cenās nesīs pavasaris?

Turpinot pērnā gada decembrī sākto kursu un skujkoku zāģbaļķu cenām piedzīvojot nelielu lejupslīdi, janvārī tās saglabājās nemainīgas, un novērojams, ka arī februārī skujkoku zāģbaļķu cenas saglabājušās janvāra līmenī, līdz ar to šajā tirgus segmentā nav piedzīvotas vidējās cenas izmaiņas.

Februārī augstākā vidējā cena saglabājusies priedes resnajam zāģbaļķim - 94,19 eiro par kubikmetru, taču zemākā vidējā cena novērojama egles vidējam un tievajam zāģbaļķim - 87 eiro par kubikmetru.

Lai arī inflācijas ietekmē būvniecības apjomi ir samazinājušies, tomēr tirgū joprojām vērojams koksnes iztrūkums, jo pēc globālās ekonomiskās un politiskās situācijas satricinājuma koksnes imports no Krievijas un Baltkrievijas ir aizliegts. Koksnes iztrūkums tirgū līdz šim ir veicinājis cenas noturību vienā līmenī, taču pavasarī, atsākoties būvniecības sezonai un palielinoties pieprasījumam, situācija varētu mainīties, cenām pieaugot.

Stabilitāte iestājusies arī bērza koksnes cenās

Šī gada februārī bērza finierkluču vidējās cenas robeža - 147,50 eiro par kubikmetru, ir par 28% augstāka nekā pērnā gada februārī - 115 eiro par kubikmetru. Līdz ar situācijas saasināšanos Ukrainā un pēcāk sankcijām pret agresoru valstīm, sākot no 2022.gada februāra bērza finierkluču cena turpināja kāpumu līdz pat šī gada janvārim, tikai mēneša beigās pirmo reizi piedzīvojot kritumu pēc gada ilga kāpuma. Februārī salīdzinājumā ar janvāri vidējā cena palikusi nemainīga, kas liecina par stabilitātes iestāšanos arī bērza finierkluču kategorijā.

Savukārt, salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā, šī gada februārī bērza taras augstākā cena ir par 67% augstāka, pakāpjoties no 75 eiro par kubikmetru 2022.gadā līdz 125 eiro par kubikmetru šogad.

Neredzēti augstu bērza papīrmalkas cenu nomaina stabilitāte

Pagājušā gada oktobrī bija novērojama iepriekš neredzēti augsta bērza papīrmalkas cena - 130 eiro par kubikmetru, taču, sākoties pakāpeniskai cenas lejupslīdei novembrī, šī gada sākumā cena nu jau ir stabilizējusies. Pēc janvāra beigās piedzīvotā nelielā bērza papīrmalkas cenas pieauguma, februārī atkal novērojama neliela lejupslīde, sasniedzot 83 eiro par kubikmetru.

"E-silva" ir lielākā meža izsoļu platforma Latvijā, kas darbojas kā nozari vienojoša meža pārdošanas sistēma, kurā mežizstrādes uzņēmumi, vietējie un ārvalstu investori sacenšas par iespēju iegādāties koku ciršanas tiesības un meža īpašumus. Uzņēmums pēdējo septiņu gadu laikā nostiprinājis pozīcijas Latvijas un ārvalstu klientu vidū.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu