Lukašenko Hatiņas ciemata traģēdijas piemiņas pasākumā cenšas iepīt Latviju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko.
Aleksandrs Lukašenko. Foto: EPA/Scanpix

Trešdien Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, piedaloties Hatiņas ciemata traģēdijas 80. gadadienai veltītajā atceres pasākumā, sacīja, ka "fašisma mantinieki ir aizstājuši "āriešu standartus" ar liberāli demokrātiskām vērtībām". Diktators pieminēja arī Latviju, mēģinot sagrozīt vēsturi.

"Jūs saprotat, ka fašismam nav cilvēka sejas, bet tam ir vārdi. Tie ir slepkavu un nodevēju vārdi. Un mēs tos zinām," sacīja Baltkrievijas diktators.

Viņš uzskata, ka "āriešu standarti" aizstāti ar liberāli demokrātiskām vērtībām, kā piemērus uzskaitot "nemierus, sankcijas, šantāžas, krāsu revolūcijas".

"Mēs arī zinām, cik tālu tas var aiziet," piebilda Eiropas pēdējais diktators.

Lukašenko sūkstījās, ka tas jau notiek Baltkrievijas kaimiņvalstīs, pieminot klasisko Kremļa propagandas tekstu par "neonacisma pieaugumu" šajās valstīs, tostarp Latvijā.

Viņš arī pauda nožēlu, ka kaimiņvalstīs nojauc padomju "uzvarētāju" pieminekļus.

Lukašenko tālāk turpināja uzrunu ar sagrozītu vēsturi, mēģinot izcelt visu apkārtējo kaimiņvalstu, izņemot Krievijas, ļaunumu: "Mēs redzam, kā mostas senču instinkti - ukraiņu, latviešu, lietuviešu, lietuviešu un poļu soda brigādes biedru, kas mūsu bērnus, vecus cilvēkus un sievietes iemeta ugunī."

"Hatiņa" ir memoriālkomplekss fašisma upuriem Baltkrievijā, Minskas apgabalā, 54 kilometru attālumā no Minskas. Tas izveidots bijušā Hatiņas ciemata vietā, ko nacisti nodedzināja kopā ar visiem tā iedzīvotājiem 1943. gada 22. martā, liecina Latvijas vēstniecības Baltkrievijā mājaslapā publicētā informācija.

Traģēdijā gāja bojā 149 cilvēki, tai skaitā 73 bērni.

Jau ziņots, ka 15.martā Eiropas Parlaments (EP) balsojumā - 557 deputātiem balsojot "par", tikai 25 "pret" un 40 atturoties - atbalstīja rezolūciju, kurā stingri nosoda Aleksandra Lukašenko režīma vēršanos pret Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un žurnālistiem, apliecina solidaritāti ar Baltkrievijas tautu, kura turpina iestāties par suverēnu, brīvu un demokrātisku Baltkrieviju.

Tāpat EP aicina Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstis pastiprināt ES sankcijas pret tiem, kuri ir atbildīgi par represijām Baltkrievijā, un uzsver, ka visaptveroši jāizmeklē Lukašenko režīma noziegumi, kas pastrādāti pret baltkrievu tautu, saucot pie atbildības Baltkrievijas amatpersonas, tostarp Aleksandru Lukašenko, par sistemātisku vardarbību, represijām un noziegumiem pret cilvēci.

EP deputāte Sandra Kalniete (JV) norāda, ka 2020.gadā, pēc zaudējuma vēlēšanās, Lukašenko noturējās pie varas ar vardarbību un represijām. Represijas turpinās, un patlaban cietumos smok jau vairāk nekā 1700 politieslodzīto, taču kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Lukašenko režīms apdraud arī kaimiņus un Eiropas drošību, jo Krievijas okupācijas armija izmanto Baltkrievijas teritoriju un infrastruktūru, no Baltkrievijas palaistās raķetes grauj Ukrainas pilsētas un kritisko infrastruktūru, nogalina civiliedzīvotājus, no turienes sistemātiski tiek raidīta Kremļa antiukrainiskā propaganda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu