Igaunijā šogad darbu sāks viens no pirmajiem pieciem NATO inovāciju akseleratoriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO karogs. Ilustratīvs attēls.
NATO karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: sashk0/shutterstock

Igaunijā šogad, DIANA projekta izmēģinājuma gadā, darbu sāks viens no pirmajiem pieciem NATO inovāciju akseleratoriem, paziņoja Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrija.

Kompānijas vietai akseleratorā varēs pieteikties šovasar pirms jūlija vidū Viļņā gaidāmā NATO samita.

Bez Igaunijas pirmie NATO inovāciju akseleratori šogad tiks atklāti Itālijas pilsētā Turīnā, Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, kā arī ASV pilsētās Sietlā un Bostonā.

Tallinā arī atradīsies DIANA Eiropas galvenais birojs.

Igaunijā akseleratoru īstenos zinātnes un biznesa parks "Tehnopol" Tallinā, Tartu Zinātnes parks un biznesa akselerators "Startup Wiseguys". Tā mērķis ir atbalstīt augsto tehnoloģiju jaunuzņēmumus, kas veicina nacionālo drošību un aizsardzību, apvienojot talantīgus jaunievedumu izstrādātājus un jauno tehnoloģiju gala lietotājus.

Akseleratorā tiks izstrādātas divējādas pielietojamības tehnoloģijas, kuras var izmantot, gan civiliem, gan aizsardzības mērķiem.

NATO akselerators Igaunijā tiek veidots vietējiem un tuvākā reģiona jaunuzņēmumiem, lai tie varētu attīstīt savu produktu un biznesa modeli, kā arī atrast partnerus alianses aizsardzības tirgū, kurā ierasti ir grūti iekļūt.

DIANA akseleratora tīklā varēs izmantot Tartu Universitātes, Tallinas Tehnoloģiju universitātes, fonda "CR14", Igaunijas Aizsardzības akadēmijas, uzņēmuma "Milrem Robotics", Igaunijas Aviācijas akadēmijas un Igaunijas Drošības zinātņu akadēmijas infrastruktūru. Tāpat kompānijām būs pieejami gandrīz simts testēšanas centri NATO dalībvalstīs.

Pirmajā izmēģinājuma gadā visos akseleratoros kopumā daži desmiti jaunuzņēmumu saņems NATO finansējumu savu ideju attīstībai.

DIANA programmu veido divi sešus mēnešus ilgi posmi. Pēc pirmajiem sešiem mēnešiem tikai daudzsološākie jaunuzņēmumi turpinās darboties katrā no akseleratoriem, saņemot papildu finansējumu.

Pagājušā gada nogalē NATO apstiprināja DIANA direktoru padomes stratēģiskās jomas 2023.gadam, kas ietver enerģijas piegāžu drošību, drošu datu apmaiņu, identifikāciju un uzraudzību. Vasaras sākumā tiks izsludināts konkurss jaunuzņēmumu idejām risinājumiem šajās jomās.

DIANA harta paredz, ka iniciatīvas mērķis ir veicināt dalībvalstu, privātā sektora un akadēmiskās vides sadarbību. Projekti koncentrēsies uz mākslīgā intelekta, lielo datu apstrādes, kvantu tehnoloģijām, biotehnoloģijām, jaunu materiālu un kosmosa tehnoloģiju izstrādi.

Ziemeļatlantijas alianses valstis vienojušās arī par daudznacionālu NATO Inovāciju fondu, ar kura starpniecību viens miljards eiro tiks investēts jaunu jaunuzņēmumu un citu padziļināto tehnoloģiju uzņēmumos.

DIANA izveide tika apstiprināta 2021.gada jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu